Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması – 2025
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Nedir ?

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, devlet kurumlarında çalışmak isteyen ve başvuruda bulunan kişilerin başvurmuş olduğu kurumların gizlilik ve güvenliğini tehlikeye sokacak sakıncalı herhangi bir duruma sahip olup olmadıklarına ilişkin yapılan bir araştırmadır.
Güvenlik soruşturmasında başvuru yapan kişinin herhangi bir örgüt ile irtibatlı olup olmadığı, devlete ve anayasal düzene karşı gerçekleştirdiği bir eyleminin olup olmadığı, kurumun gizlilik ve güvenliğini tehlikeye sokacak herhangi bir bağlantısının olup olmadığı araştırılır.
Arşiv araştırmasında ise başvuru yapan kişinin adli sabıka kaydı, hakkında arama ya da yakalama kararı olup olmadığı, kanunda sayılan suçlar bakımından kesinleşmiş mahkumiyetinin olup olmadığı araştırılır.
Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılır?
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturması, aday kişinin başvuru yaptığı kurum tarafından kendisine verilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formunu doldurması ile başlar. İlgili formlar, bilgisayar üzerinde hazırlanarak ve güncel fotoğraf da eklenerek 2 nüsha olarak ilgili kuruma teslim edilir.
Formların teslim edilmesinin ardından kurum tarafından inceleme süreci başlatılır. İlgili kurum, aday tarafından teslim edilen formları, güvenlik soruşturmasında görevli diğer güvenlik birimlerine iletir. İlgili formlar özellikle araştırmada etkili olan Sağlık Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel müdürlüğü, valilik ve kaymakamlıklara gönderilir.
Yukarıda ismi sayılan kurumlar, aday kişi hakkında kendi bünyelerinde sahip oldukları bilgi ve belgeleri toparlayarak bu kişi hakkında bir rapor hazırlayarak başvuru yapılan kuruma geri gönderir.
Başvuru yapılan kurum, adayın doldurmuş olduğu formları, adayın başvuru evraklarını ve diğer kurumlar tarafından kendisine gönderilen tüm bilgi ve belgeleri inceleyerek adayın başvurusuna ilişkin olumlu ya da olumsuz bir sonuca varır.
Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırmasında Nelere Bakılır?
Jandarma uzman erbaş güvelik soruşturması ve arşiv araştırmasında aday kişinin birtakım özelliklerinin, irtibatlarının ve hakkında verilen kararların kurum için tehlike oluşturup oluşturmadığı araştırılır.
Jandarma uzman erbaş güvelik soruşturması ve arşiv araştırmasında dikkate alınan ve özellikle incelenen hususlar şunlardır:
- Adayın adli sicil ve arşiv kaydı,
- Adayın hakkında arama kararı bulunup bulunmadığı,
- Adayın hakkında yakalama kararı bulunup bulunmadığı,
- Aday hakkında kanunda sayılan suçlardan dolayı mahkumiyet kararı verilip verilmediği,
- Adayın devam eden savcılık ve mahkeme dosyalarının akıbeti,
- Aday hakkında sağlık ve kullandığı ilaç bilgileri,
- Adayın daha öncesinde memuriyet durumunun bulunup bulunmadığı eğer varsa herhangi bir disiplin cezası alıp almadığı,
- Adayın internet ortamındaki dijital izleri,
- Adayın sosyal medya hesabındaki paylaşımları,
- Adayın yabancı şahıs ve özellikle kurumlarla irtibatının bulunup bulunmadığı,
- Adayın herhangi bir terör örgütü ile irtibatı bulunup bulunmadığı.
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında kanunda sayılan bazı suçlardan dolayı mahkumiyeti bulunan kişilerin soruşturması olumsuz neticelenecektir. Bu suçlar, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesinde sayılan katalog suçlardır. Bu suçlardan bazıları şunlardır:
- Soykırım,
- İşkence,
- Kasten Yaralama,
- Kasten Öldürme,
- Yağma,
- Hırsızlık,
- Cinsel Saldırı,
- Çocukların Cinsel İstismarı,
- Uyuşturucu Ticareti,
- Cumhurbaşkanına Karşı Suçlar,
- Göçmen Kaçakçılığı,
- Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma,
- Fuhuş,
- Zimmet,
- Anayasal Düzene ve Devlet Güvenliğine Karşı Suçlar,
- Orman Yakma.
Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırmasında Nelere Bakılmaz?
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, her ne kadar tüm devlet kurumları tarafından detaylı olarak yapılsa da adayın özellikle kişisel hayatına ilişkin bazı durumlar, soruşturma esnasında dikkate alınmaz. İlgili araştırmalarda dikkate alınmayacak durumlar şunlardır:
- Adayın medeni durumu,
- Adayın kişilik özellikleri,
- Adayın eğitim hayatı, başarı durumu,
- Aday aleyhine başlatılan icra takipleri,
- Adayın takipsizlik kararı verilen dosyaları,
- Adayın akrabalarının güvenlik soruşturmasını tehlikeye düşürecek nitelikteki eylem ve dosyaları,
- Adayın WhatsApp yazışmaları,
- Adayın beraat aldığı ceza dosyaları,
- Adayın otel, araç kiralama vb. kayıtları.
Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırması Ne Kadar Sürer?
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturmasının sonucu 60 iş günü içerisinde tamamlanır. Arşiv araştırmasının sonucu ise 30 iş günü içerisinde tamamlanır.
Sürelerin normal hafta günü olarak değil iş günü olarak hesaplandığı hususuna dikkat edilmelidir. Bu sebeple güvenlik soruşturması ortalama 80-90 hafta günü, arşiv araştırması ise 40-45 hafta günü arasında sonuçlanmaktadır.
Yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanması halinde adaya soruşturmanın sonucu SMS yahut tebligat ile iletilebileceği gibi aday da kendisi Jandarma Genel Komutanlığının web sitesinden sorgulama yapılabilir.
NOT: Güvenlik soruşturması sonuçları, e-devlet üzerinden sorgulanamaz.

Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturması Sonuçları
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması adayın yukarıda bahsi geçen özellik ve durumlarına göre olumlu veya olumsuz olarak 2 şekilde sonuçlanabilir.
Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması halinde aday, başvurmuş olduğu kadroya kabul edilmiş sayılır. Kendisine tebliğ edilen süre içerisinde belirlenen görev yerinde görevine başlayabilir yahut başlamış olduğu görevine devam etmeye hak kazanır.
Güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması halinde ilgili durum, adayın kendisine tebliğ edilir. Bu aşamada kurumun, güvenlik soruşturmasının neden olumsuz sonuçlandığına ilişkin bir açıklama yapma yahut olumsuz sonucun sebebini bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması halinde adaylar, hukuki yollara başvurarak hem gerekçeyi öğrenebilir hem de güvenlik soruşturmasının yenilenmesini talep edebilirler. Bu sebeple sürecin alanında uzman bir idare avukatı ile takip edilmesi hem usul eksiklerinin önüne geçecek hem de lehe sonuç elde etme ihtimalini arttıracaktır.
Jandarma Uzman Erbaş Güvenlik Soruşturmasının Olumsuz Sonuçlanması
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması halinde aday kişi, yürütmenin durdurulması talebi ile idari işlemin iptali için idareye dava açabilir. İdari işlemin iptali için dava, aday kişiye olumsuz kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde açılmalıdır. Aksi takdirde dava için süre geçmiş olup başvurulacak başkaca bir yol kalmayacaktır.
Jandarma uzman erbaş olarak çalışan kişi, iptal davasını Jandarma Genel Komutanlığı’na karşı açmalıdır.
İptal davası, jandarma uzman erbaş olarak çalışan kişinin son çalıştığı yerdeki İdare Mahkemesinde açılır. Örneğin İzmir ilinde aday olarak çalışan ve güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı için ilişiği kesilen jandarma uzman erbaş, iptal davasını Jandarma Genel Komutanlığına yönelterek İzmir İdare Mahkemesinde açmalıdır.
Güvenlik Soruşturmasında Ailenin Etkisi Nedir?
Jandarma uzman erbaş güvenlik soruşturmasında kişinin irtibatlı olduğu kimseler hakkında bilgi sahibi olmak, idareyi aday kişi hakkında daha detaylı bilgi sahibi yapmaktadır. Uzman erbaş güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında asil olarak aday kişinin yukarıda sayılan özellik ve durumlarına bakılır. Genel kural olarak jandarma uzman erbaşların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında şahsilik esastır.
Ancak bazı hallerde aday kişinin birinci derece yakınlarının yani çocuk, eş, kardeş, anne ve babanın durumu, ceza ve dava dosyaları ile irtibatta bulunduğu kişiler, güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir. Özellikle uygulamada, örgüt üyeliği sebebiyle olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.