Askeri HukukEmsal Kararlar

Askeri Ceza Avukatı

Askeri Davalarda Uzman Avukat – Reform Avukatlık Bürosu

Askeri Ceza Avukatı, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını ilgilendiren 1105 sayılı Askeri Ceza Kanunu, 3451 Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu gibi özel mevzuat hükümleri çerçevesinde uzmanlaşmış bir avukattır. Askerlik mesleğinin kendine özgü yapısı ve işleyişi, bu alandaki davaların daha dikkatli ve detaylı bir şekilde ele alınmasını gerektirir. Bu nedenle, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını ilgilendiren hukuki süreçlerde, özellikle askeri davalara bakan bir avukattan destek almak oldukça önemlidir.

Eğer Ankara’da askeri davalarda uzmanlaşmış bir avukat arıyorsanız, Askeri Ceza Avukatı kadromuz size profesyonel destek sunmaya hazırdır. Konusunda deneyimli avukatlarımız, sürecin başından sonuna kadar en iyi sonucu almanız için yanınızda olacaktır. Daha fazla bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Askeri Ceza Avukatı
Askeri Ceza Avukatı

Ankara Askeri Ceza Avukatı İletişim

Adalet arayışında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için, askeri ceza davalarında uzman bir avukatla çalışmak, haklarınızı koruma ve etkili bir savunma sunma açısından büyük önem taşır. Ankara’da, askeri ceza hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat ile iş birliği yaparak sürecinizi daha güvenli bir şekilde yönetebilir ve adil bir yargılama için destek alabilirsiniz. Ankara Askeri Ceza Avukatımız, askeri personel ve ailelerine yönelik hukuki konularda en etkili desteği sağlamak amacıyla burada.

İletişim Bilgilerimiz:

  • Telefon: +90 544 503 83 67
  • E-posta: ankarareformhukuk@gmail.com
  • Adres: Balgat Mah. Mevlana Bulv. No: 139/A Yelken Plaza Kat: 16 Çankaya/ANKARA

Hukuki süreciniz hakkında detaylı bilgi almak ve danışmanlık desteği sağlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Her türlü askeri ceza davasında, haklarınızın korunması ve sürecin etkili bir şekilde yönetilmesi için uzman ekibimizle yanınızdayız.

Askeri Ceza Kanunu

Askeri personeli ilgilendiren mevzuatın ayrı bir düzenlemeye tabi olması bir zorunluluk olup tarihçesi eski uygarlıklara dayanmaktadır. Askeri Ceza ve Disiplin Hukuku varlık sebebi askeri disiplindir. Askerlikte disiplinin korunması, sadece eğitim ile değil aynı zamanda mevzuatımızda var olan yaptırımlarla da sağlanmaktadır.

Anlattığımız sebeplerle 22/5/1930 tarihinde Askeri Ceza Kanunu kabul edilmiştir. 15/6/1930 tarihinde resmi gazetede yayınlanmasına müteakip yürürlüğe girmiştir. Şimdiye kadar birçok değişikliğe uğrayan kanun askeri disiplin, askeri hiyerarşi, emir komuta ve askeri düzenin korunması hususlarında önemli rol oynamaktadır.

Askeri Konularda Uzman Avukat

Avukatlar stajlarını tamamlayıp ruhsatlarını aldıktan sonra belirli alanlarda uzmanlaşmaktadır. Askeri davalara bakacak avukatlarında askeri davalarda uzman avukatlar olması gerekmektedir. Reform Ankara Hukuk Bürosu olarak askeri davalar departmanımızla iletişime geçmeniz halinde askeri konularda uzman Askeri Ceza Avukatı arkadaşlarımız size yardımcı olacaktır.

Askeri Avukat

Askeri Avukat
Askeri Avukat

Askeri avukat, silahlı kuvvetler mensuplarımızın ceza davalarına ve idare hukukunu ilgilendiren davalarında avukatlık hizmeti veren avukattır. Silahlı kuvvetler mensuplarımızın sadece ceza davaları değil idare hukukunu ilgilendiren davaları da bulunmaktadır.

Askeri Avukat asker kişilerin idare hukukunu ilgilendiren iptal ve tam yargı davalarında öncelikle idareye başvuru yapılması gereken durumlarda idareye başvuru yapıp olumsuz cevap gelmesi durumunda idare mahkemesinde dava açmaktadır.

Askeri avukat, gerektiğinde şartları varsa söz konusu davayı yürütmeyi durdurma talepli açması gerekmektedir. Asker şahısları ilgilendiren idari davalar sıkça karşılaşılan bir durum olup tecrübeli askeri avukatlardan hukuki destek almakta fayda bulunmaktadır.

Silahlı kuvvetler mensuplarımızın idare hukukunu ilgilendiren davalarına örnek verecek olursak; uzman erbaş sözleşme feshi, atama iptal davaları, tazminat davaları, disiplin cezalarının iptali için açılan davalar, rütbe terfi işlemlerine ilişkin davalar, güvenlik soruşturmasına, sağlık şartlarına ilişkin davalar, maluliyet davaları örnek olarak verilebilir.

Askeri avukat idare mahkemesinde idare tarafından tesis edilen işlem dolayısı ile söz konusu zararın giderilmesi veya işlemin iptali için davayı açtıktan sonra davayı takip eder. Askeri avukat idare tarafından verilen cevaplara cevap verir. Askeri konularda uzman avukat eğer idare mahkemesinde duruşma olması durumunda duruşmalara katılıp müvekkilin menfaatini korumak durumundadır.

Askeri avukatlar gerektiğinde söz konusu davada verilen karar hakkında istinaf ve temyiz başvurularını yapar. Askeri davalara bakan avukatlar bu davalarda disiplin kanunu, iç hizmet kanunu, personel kanunu ve silahlı kuvvetler mensuplarını ilgilendiren tüm mevzuata hâkim olmak zorundadır.

Askeri Ceza Avukatı

Baro levhasına kayıtlı olup askeri ceza avukatı olarak uzmanlaşmış meslektaşlarımız, dava süreçlerini daha sağlıklı bir şekilde takip ederek başarılı sonuçların elde edilmesinde önemli bir rol oynar. Askeri ceza hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat, özellikle soruşturma aşamasından itibaren süreci titizlikle yönetir. Soruşturma izni verilmesi kararının iptali, savunma dilekçelerinin hazırlanması, ifade ve sorgu aşamalarında, uzman bir askeri ceza avukatı desteği almak sürecin etkin bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Mahkeme aşamasında ise savunma yapma, savunma dilekçelerinin sunulması, davanın düzenli takibi ve üst mahkemelere başvuru gibi kritik konularda askeri ceza avukatı desteği almanız faydanıza olacaktır. Ankara Reform Hukuk Bürosu olarak askeri hukuk departmanımız, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını ilgilendiren tüm konularda size destek sunmaya hazırdır. Daha fazla bilgi ve hukuki destek için uzman avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Askeri Ceza Avukatı Neler Yapmaktadır

Askeri ceza avukatı, müvekkilinin ifade aşamasında yanında bulunarak yasal çerçevede süreci yönetir. İfade alınmadan önce, müvekkilini dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirir ve ifade sırasında haklarını en iyi şekilde savunur. Eğer müvekkili hakkında soruşturma izni verilmişse, askeri ceza avukatı bu izne itiraz ederek, kararın iptali için gerekli başvuruları yapar. Soruşturma iznine itiraz, kamu görevlisi veya memurun, kendisi hakkında verilen soruşturma iznine karşı 10 gün içinde gerekçeli olarak Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay veya yetkili idareye itirazda bulunması anlamına gelir.

Soruşturma iznine itiraz sürecinde, askeri davalarda uzman avukat, sürecin usulüne uygun işlemediğini öne sürebilir. Örneğin, savunma hakkı verilmemesi, usulüne uygun ifadeye çağrılmama, ön inceleme yapılmaması gibi hususlar itiraz gerekçeleri arasında yer alabilir. Ayrıca, avukat emsal kararları da göstererek soruşturma izninin iptalini talep eder. Bu aşamada avukatın uzmanlığı, hem hukuki usullerin doğru bir şekilde takip edilmesi hem de müvekkilin haklarının en iyi şekilde savunulması açısından kritik önem taşır.

İfade ve sorgu süreçleri, şüpheli veya sanığın soruşturma ya da kovuşturma konusu suçlarla ilgili savcılık veya mahkeme tarafından dinlenmesi anlamına gelir. İfade, soruşturma aşamasında şüphelinin savcılık, karakol, emniyet veya jandarmada dinlenmesini kapsar. Şüpheli gelmediği takdirde zorla getirme kararı çıkarılabilir ve gerektiğinde yeniden savcılık huzurunda ifade alınabilir. Sorgu ise, şüpheli veya sanığın mahkeme huzurunda dinlenmesi anlamına gelir. Bu süreçte askeri ceza avukatı, müvekkilinin hukuki haklarını savunarak, sürecin en sağlıklı şekilde ilerlemesini sağlar.

Ceza Yargılamasında Askeri Konularda Uzman Avukatın Rolü

Asker şahıs hakkında iddianame düzenlenip dava açılması halinde askeri ceza avukatları ile iletişime geçmesinde fayda vardır. Askeri ceza yargılamasında normal yargılamalardan farklı olarak askeri ceza kanunu ve diğer askeri mevzuat yargılama sırasında göz önünde bulundurulacağı için söz konusu mevzuata hâkim askeri ceza avukatları yargılanın sonucunda etkili olacaktır.

Ayrıca asker şahsın ceza yargılaması mesleki durumunun devamı ve disiplin sürecini de etkileyeceği için asker şahsın ceza yargılamasının sağlıklı yürütülmesinde fayda vardır.

Asker şahıs hakkında ceza davası açıldığında mahkeme tarafından tensip zaptı düzenlenmektedir. Tensip zaptı ile mahkeme ilk duruşmaya kadar dosya ile ilgili yapılacak işlemleri belirlediği bir tutanaktır. Mahkeme tensip zaptı ile duruşma günü belirleyeceği gibi çeşitli kurumlardan yarılamayı ilgilendirir evrakların istenilmesine karar verebilir.

Ör: mahkeme sanığın çalıştığı komutanlıktan özlük dosyasının getirtilmesini isteyebilir. Mahkeme SGK’ ya yazı yazarak sanık hakkında SGK hizmet dökümünün getirtilmesini isteyebilir veya sanık ile alakalı BTK ya yazı yazarak telefon kayıtlarının getirtilmesini isteyebilir veya olayın tanıkları varsa tanıklara duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasını isteyebilir. Hemen belirtelim ki sanık kendisini bir avukatla takip etmiyorsa ilgili tebligatlar kendisine yapılacaktır. Eğer sanık kendisini askeri avukatla temsil ediyorsa burada tebligat askeri avukata yapılacaktır.

Mahkeme tarafından duruşma günü belirlendikten sonra askeri konularda uzman avukat müvekkili adına duruşmaya katılır ve duruşmada savunma yapar. İzah ettiğimi üzere askeri avukatın mevzuata hâkim olması ve daha önce benzeri davalara bakmış olması yargılama açısından önemlidir.

Askeri konularda uzman avukat gerektiğinde mahkeme safhasında yazılı savunma sunar gerektiğinde mütalaaya karşı beyanda bulunur.

Askeri Avukat Müvekkilinin Ceza Alması Durumunda Ne Yapar?

Askeri davalara bakan avukat, müvekkili ağır ceza veya asliye ceza mahkemesinde ceza alması durumunda süresi içerinde bölge adliye mahkemesine gerekçeli istinaf başvuru dilekçesi ile başvurması gerekir. Burada kararın neden dolayı bozulması gerektiği gerekçeleri ile birlikte askeri avukat tarafından dilekçede yer verir. Eğer istinaf başvurusunun da olumsuz olması durumunda askeri avukat tarafından Yargıtay’a süresi içerinde temyiz başvurunda bulunması gerekir.

Asker Kökenli Avukatlar Ne Anlama Gelmektedir?

Asker kökenli avukatlar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir süre görev aldıktan sonra çeşitli gerekçelerle (istifa emeklilik, maluliyet vb.) silahlı kuvvetlerden ayrılıp avukat ruhsatnamesini aldıktan sonra avukatlık yapan kişilerdir. Asker kökenli avukatlar TSK iç işleyişini bildiklerinden ceza yargılamalarında ve idari davalarda tecrübe ve bilgisi ile süreci daha etkin yürütecektir.

Ankara Askeri Avukatlar

Ankara askeri avukatlar, Ankara Barosu baro levhasına kayıtlı olup Ankara ilinde çalışan ve askeri konularda uzmanlaşmış avukat anlamına gelmektedir. Hemen şunu belirtelim Ankara askeri davalara bakan avukatlar Ankara Barosuna kayıtlı olması Ankara ilinin dışında dava alamayacağı anlamına gelmemektedir. Ankara askeri avukat ülkemizin tüm illerindeki davaları takip edebilir veya vekâletnamedeki tevkil yetkisine bağlı olarak başka bir avukata yetki verebilir.

Askeri Ceza Avukatı Nasıl Olunur?

Askeri ceza avukatı, kişi hukuk fakültesini bitirdikten sonra staj yapmak istediği il barosuna staj yapmak için başvuru yaptıktan sonra bir yıl zorunlu olarak stajını tamamlayıp avukatlık ruhsatı almaktadır. Avukatlık ruhsatını alıp fiili olarak avukatlık mesleğini icra etmeye başlayan avukat dilerse askeri ceza avukatı olarak uzmanlaşabilecektir.

Bu arada stajyer avukat olarak stajını sürdüren avukat meslektaşlarımız da askeri davalar da uzman avukat meslektaşlarımızın yanında staj yapabilirler. Askeri ceza avukatının yanında staj yapmak için askeri avukatlarla iletişim geçiniz.

Sırf Askeri Suç Nedir
Sırf Askeri Suç Nedir

Sırf Askeri Suç Nedir?

Sadece asker şahıs tarafından işlenebilen ve başka hiçbir kanunda suç olarak düzenlenmemiş ve askeri düzeni bozan suç olarak tanımlanan suçlardır. Sırf askeri suçlara, Askerlikten kurtulmak için hile yapanlar, Mukavemet ve cezası, Askeri isyan ve cezası, dikkatsizlik edenler gibi suçlar örnek verilebilir.

Görüleceği üzere söz konusu suçlar sadece 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda düzenlenmiş olup asker şahıs dışında başka biri tarafından işlenemeyen ve askeri düzeni bozan suçlardır. Sırf askeri suçlarla alakalı askeri ceza avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

Askeri Suçlarda Görev ve Yetki

Askeri suçlarda genel olarak görevli mahkeme suça bağlı olarak asliye ceza veya ağır ceza mahkemesi olup yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemeleridir. Ancak 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda kanunun 65-70. Maddeleri arasındaki suçlar şüpheli veya sanığın bağlı bulunduğu birliğin yer mahkemeleri görevli ve yetkilidir. Buradaki amaç birliğin dolayısı ile silahlı kuvvetlerin düzenini ver işleyişini korumak olup, daha sağlıklı yargılama olacağı düşünülmüştür.

Askeri Ceza Kanunu Halen Yürürlükte mi?

Askeri Ceza Kanunu yürürlükte olup askeri ceza hukuku ile ilgili yapılan yargılamalarda söz konusu mevzuat yargılamaya esas alınmaktadır. Ancak askeri mahkemeler yapılan değişiklikle kaldırıldığı için yargılamayı asliye ceza mahkemeleri ve ağır ceza mahkemeleri yapmaktadır.

Askeri Suç Nedir?

Askeri suçlar, silahlı kuvvetler mensuplarının görevlerini icra etmekte iken işlemiş oldukları suçları ifade etmektedir. Burada amaç Türk Silahlı Kuvvetleri içerindeki disiplini muhafaza etmektir.

Askeri Suçlar Hakkında Bilgiler

Askeri suçlar, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının görevleri sırasında veya askeri disiplin düzenini ihlal eden davranışları sonucunda işlenebilecek suçlar olarak tanımlanır. Bu suçlar, 1105 sayılı Askeri Ceza Kanunu ve ilgili diğer mevzuatla düzenlenmiştir. Amir ya da üstü tehdit, emre itaatsizlikte ısrar, askeri zimmet, firar, ve izin tecavüzü gibi suçlar, askeri ceza hukuku kapsamına giren başlıca suçlar arasında yer alır. Bu tür suçların, hem disiplin hem de cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Askeri suçlar, soruşturma ve yargılama süreçleri açısından kendine özgü bir yapıya sahiptir. Özellikle, askeri disiplinin korunması ve görevlerin yerine getirilmesi açısından büyük önem taşır. Askeri suçlar arasında kendini askerlikten kaçacak hale getirme, astına suç içeren emir verme ve hakikate aykırı belge düzenleme gibi fiiller de bulunmaktadır. Bu suçlar, askeri disiplin ve işleyişe zarar verdiği için ciddi sonuçlar doğurabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve bu alanda uzman avukatlar, söz konusu suçlar karşısında haklarını ve yükümlülüklerini iyi bilmelidir.

Askeri suçlarla ilgili süreçlerin daha iyi yönetilmesi ve hak kayıplarının önlenmesi için askeri ceza avukatı ile çalışmak oldukça önemlidir. Alanında uzman bir avukat, soruşturma aşamasından mahkeme sürecine kadar tüm aşamalarda etkin bir savunma sağlar. Eğer askeri suçlarla ilgili daha fazla bilgi almak veya hukuki destek talep etmek isterseniz, uzman bir askeri hukuk danışmanından destek almanız faydalı olacaktır.

Suç Açıklama İlgili Alan
Askeri Eşyayı Kasten Terk Veya Tahrip Etme Askeri malzemelerin bilerek yok edilmesi veya terk edilmesi. Askeri Ceza Hukuku
Hakikate Muhalif Rapor Layiha Sair Evrak Tanzim Gerçeğe aykırı belge veya rapor düzenlenmesi. Askeri İdare Hukuku
Kendini Askerliğe Yaramayacak Hale Getirme Bilerek veya isteyerek askerlik görevini yapamayacak duruma gelmek. Askeri Ceza Hukuku
Amir ya da Üstü Tehdit Üst rütbedeki personele yönelik tehdit içeren davranışlar. Disiplin Hukuku
Amir veya Mafevkine Hakaret Üst rütbedeki personele yönelik hakaret içerikli söz veya davranışlar. Disiplin Hukuku
Emre İtaatsizlikte Israr Verilen emre uymamakta ısrarcı olmak. Disiplin Hukuku
Asta Müessir Fiil Suçu Alt rütbedeki personele karşı fiziksel saldırıda bulunmak. Askeri Ceza Hukuku
Amire ve Üste Fiilen Taarruz Üst rütbedeki personele fiziksel saldırıda bulunmak. Askeri Ceza Hukuku
Mukavemet Suçu Yasal emirlere direnç gösterme. Askeri Ceza Hukuku
Erleri Kanuna Muhalif Olarak Hizmetçiliğe Vermek Askerleri yasal olmayan görevlerde kullanmak. Disiplin Hukuku
Astının Şikâyetini Saklayan ya da Geri Aldırma Alt rütbede bulunan birinin şikayetini engellemek veya geri çektirmek. Disiplin Hukuku
Astına Suç İçeren Emir Vermek Alt rütbeye yasa dışı emir vermek. Askeri Ceza Hukuku
Hak Edilmemiş ya da Müsaade Olunmamış Disiplin Cezası Vermek Haksız bir şekilde disiplin cezası uygulamak. Disiplin Hukuku
Fesat Hile, aldatma veya dolandırıcılık faaliyetleri. Askeri Ceza Hukuku
Askeri Zimmet Askeri malları zimmetine geçirmek. Askeri Ceza Hukuku
Firar Yasal izin olmadan görev yerini terk etmek. Askeri Ceza Hukuku
İzin Tecavüzü İzin süresini aşarak geri dönmemek. Askeri Ceza Hukuku

Askeri Disiplin Nedir?

Askeri disiplin, 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu 13. Maddesinde ‘’Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak olarak itaat ve üstünün ve astının hukukuna riayet etmektir.” Askerliğin temeli disiplindir. Disiplinin muhafazası ve idamesi için hususi kanunlarla cezai ve hususi kanun ve nizamlarla idari tedbirler alınır’’ şeklinde düzenlenmiştir.

Tarihi dört bin yıl öncesine dayanan silahlı kuvvetlerde en önemli şey disiplindir. İş bu sebeple askeri disiplin silahlı kuvvetler için çok önemlidir ve disiplinsizlik eylemi yaptırımlara bağlanmıştır. Tabi silahlı kuvvetlerde disiplin tesis edilirken hukuka ve usule aykırı kararlar da verildiği görülmektedir. Burada askeri davalara bakan avukatlar olarak silahlı kuvvetler mensuplarının haklarının zarar görmemesi adına kuruma başvuru ve devamında disiplin cezalarının iptali için davalar açılmaktadır.

Buradaki amaç keyfi ve hukuka aykırı cezaların önüne geçmektir. Aslında bu durumda Türk silahlı kuvvetlerinde disiplinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Uygulamada sıklıkla görülen keyfi olarak verilen disiplin cezalarının TSK personelinin motivasyonunu düşürdüğü görülmektedir. Söz konusu disiplin cezalarının iptali ile bu durumunda önüne geçilmiş olmaktadır.

Askeri disiplin cezaları nelerdir?

Askeri disiplin cezaları 6413 sayılı disiplin kanununda ifade edilmiştir.. Bu cezaları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

Ceza Türü Açıklama
Ceza Puanına Bağlı Olarak Ayırma Cezası Kişinin ceza puanlarının artması nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden ilişiğinin kesilmesi.
Hizmete Kısmi Süreli Devam Cezası Disiplin ihlali nedeniyle belirli bir süre boyunca hizmete devam edilmesi.
Silahlı Kuvvetlerden İhraç Ağır disiplin veya suç ihlalleri nedeniyle görevden tamamen çıkarılma.
Aylıktan Kesme Cezası Kişinin maaşından belirli bir oranda kesinti yapılması.
Kınama Cezası Kişiye yaptığı davranıştan ötürü resmi bir uyarı verilmesi.
Uyarma Cezası Kişinin görev ve davranışları konusunda yazılı olarak ikaz edilmesi.

Danıştay 12. Dairesi 2019/7893, 2020/3035K, 28.09.2020 Tarihli Kararı;
Komutanlığı emrinde Jandarma Uzman Çavuş olarak görev yapan davacının, 13.12.2013 tarihinde işlediği emre itaatsizlikte ısrar suçundan dolayı hakkında … Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı sonucu 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, mahkumiyet hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi sebebiyle sözleşmesinin tek taraflı olarak fesih edilmesine ilişkin 16/10/2015 tarihli davalı idare işleminin iptali istenilmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgeler ile ilgili mevzuatın birlikte değerlendirilmesinden, davacının işlediği sabit olan ” “içki içmenin yasak olduğu tebliğine rağmen taburda içki içmek” fiilinin cezai bakımdan “emre itaatsizlik” suçunu oluşturduğu ve yapılan yargılama sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş ise de davacının görev yaptığı yerde terör eylemleri ve terörle mücadelenin yoğun olması, ifa edilen görevin önem ve niteliği ile işlenen fiilin işleniş biçimi ve niteliği göz önünde bulundurulduğunda; taburdaki askerlerin bir araya gelerek toplu olarak alkol almasının suç niteliğinin yanı sıra güvenlik zafiyetine neden olacağının da açık olduğu ve bu sebeple sözleşmenin feshini gerektirecek vehamet derecesine ulaştığı kanaatine varıldığından ve davacının askerlik mesleği değerlerini sergilemede (daha önce de ceza aldığı görüldüğünden) istenen düzeye ulaşamadığı anlaşıldığından, idarenin takdir yetkisi kapsamında davacının sözleşmesinin feshedilmesine yönelik dava konusu işlemde sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; Uzman Erbaş Kanunu’nun 12/b/1 maddesinde “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse” ibaresi yer almadığından; değişiklik hükmünün geçmişe etkili olarak davacıya uygulanmayacağı sonucuna ulaşıldığından ve dava konusu sözleşmenin feshi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığından İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulüne, istinaf başvurusuna konu Mahkeme kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Açıklanan nedenlerle; Davalı idarenin temyiz isteminin reddine, Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun kabulü, kararın kaldırılması ve dava konusu işlemin iptali yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … tarihli, E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,

Askeri Ceza Avukatı Disiplin Cezalarına İlişkin Davalara Bakabilir mi?

Askeri ceza avukatı silahlı kuvvetlerin iç işleyişine ve mevzuatına hakim olduğundan askeri disipline ilişkin cezalarla ilgili hukuki süreci de askeri avukatın yürütmesinde fayda vardır.

Askeri Suçlar Para Cezasına Çevrilebilir mi?

1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu madde Ek-8/1 hükmü, belirli durumlarda askeri suçlar nedeniyle verilen cezaların adli para cezasına çevrilemeyeceğini düzenlemektedir. Özellikle, sırf askeri suç neticesinde verilecek hapis cezasının 4 ay veya daha fazla süreli olması halinde, bu cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Bu kapsamda, adli para cezasına çevrilebilmesi için verilen hapis cezasının 4 aydan daha kısa süreli olması gerekmektedir. Ancak 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu m.49/2 hükmüne göre kısa süreli hapis cezalarının 1 yıl veya daha az süreli olması gerektiği belirtilse de, askeri suçlar için özel bir düzenleme bulunduğundan, 1632 Sayılı Kanun bu cezaları farklı bir kritere tabi tutar.

Sırf askeri suç nedeniyle verilen cezaların adli para cezasına çevrilmesini etkileyen diğer faktörler arasında, eylemin askeri disiplini ağır şekilde ihlal etmesi veya askeri birliğin güvenliğini tehlikeye düşürmesi yer almaktadır. Bu durumlarda, ceza 4 aydan kısa süreli olsa bile adli para cezasına çevrilemez. Ayrıca, suç neticesinde askeri birliğin savaş hazırlığı veya etkinliği zayıflığa uğramışsa, verilen hapis cezası seçenek yaptırım olan adli para cezasına dönüştürülemez. Bu hususlar, askeri disiplin ve güvenliğin korunması açısından büyük önem taşır.

Suçun işlenmesiyle meydana gelen zararların büyüklüğü, verilen cezanın adli para cezasına çevrilip çevrilemeyeceği konusunda belirleyici olabilir. Bu noktada, zararın büyüklüğünü takdir etme yetkisi hâkime aittir. Ancak, askeri suça konu eylemin savaş veya seferberlik dönemlerinde işlenmiş olması durumunda, ceza hiçbir şekilde adli para cezasına çevrilemez. Örneğin, suç neticesinde öngörülen hapis cezası 2 ay olsa bile, eğer eylem savaş döneminde işlenmişse, adli para cezasına çevirme mümkün olmayacaktır.

Askeri suçlar ve bu suçlar nedeniyle verilecek cezaların adli para cezasına çevrilmesi konusunda birçok özel durum bulunmaktadır. Askeri suç neticesinde hak kaybı yaşamamak ve hukuki süreci doğru bir şekilde yönetmek için alanında uzman bir askeri ceza avukatı ile iletişime geçmek oldukça önemlidir. Reform Hukuk Bürosu, bu alanda uzman avukatları ile müvekkillerine en iyi hukuki desteği sunmaktadır.

Askeri Personel Hakkında Soruşturma veya Kovuşturma Yürütülmesinin Mesleğe Etkisi Nedir?

Askeri suçlardan soruşturma veya kovuşturma yürütülmesi o suçla alakalı ceza verildiği veya cezanın kesinleştiği anlamına gelmemektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi soruşturma aşamasında şüpheli konumunda olan şahıs kovuşturma aşamasında sanık konumundadır. Kovuşturma aşamasında sanık hakkında ceza verilmesi neticesinde İstinaf ve Yargıtay kanun yollarına başvurulmuşsa karar henüz kesinleşmemiş demektir.

Bu sebeple suçlu olduğu kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile ortaya konulmadan hiç kimse hakkında disiplin sürecini işletilerek kişinin cezalandırılacağı anlamı çıkmaktadır ki bu durumda masumiyet karinesine aykırıdır. Uygulamada asker şahıs hakkında soruşturma dahi açıldığında disiplin süreci işletilmeye başlanıyor hatta sözleşme fesih veya meslekten çıkarma işlemleri tesis edilmektedir. Bu sebeple askeri konularda uzman avukatlardan destek almanızda fayda bulunmaktadır.

Askeri Ceza Hukuku Kimlere Uygulanır?

Askeri suçlar, yalnızca asker kişilere ya da TSK bünyesinde çalışanlara uygulanabilir. Askeri ceza hukukunun uygulanacağı kişiler şöyledir: Astsubay, Subay, Askeri öğrenciler, Uzman jandarma, Erbaş ve erler, Yedek asker kişiler, Sivil personel, Yabancı asker kişiler. Görüleceği üzere silahlı kuvvetler bünyesinde bulunan sivil personelde duruma göre askeri ceza kanununa tabi olabilmektedir.

En İyi Askeri Avukatlar Kimlerdir?

En iyi askeri avukatlar gibi birçok kavram maalesef sosyal mecralarda veya internet ortamında bir kısım avukat meslektaşlarımız tarafından kullanılmaktadır. Ancak en iyi askeri avukatlar gibi kavramların doğru kavramlar olmadığını düşünüyoruz.

Bizler için tüm meslektaşlarımız değerli olup sadece askeri ceza davalarında uzmanlaşmış avukat tabiri kullanılabilir kavram olarak değerlendirilmektedir. Kaldı ki en iyi askeri ceza avukatı sıfatı avukatlık mesleği açısından reklam yasağına girmekte olup kullanılması müeyyidelere bağlanmıştır.

Askeri Konular Hakkında Sık Sorulan Sorular

Askeri Mahkeme Avukatları Neler Yapar?
Askeri mahkeme avukatları mahkemede duruşmaya katılım sağlayarak savunma yapar. Askeri mahkeme avukatları gerektiğinde yazılı savunma sunar. Mahkeme neticesinde kararın aleyhe çıkması durumunda üst mahkemelere başvuru yapar.

Askeri Avukat Nerede Çalışır?
Askeri avukatlar bağlı bulunduğu baro çerçevesinde Türkiye’deki tüm davalara bakabilecek olup kendi ofisinde veya bağlı çalıştığı avukatlık ofisinde çalışır.

Askeri Personelin İfadesini Kim Alır?
Askerî Ceza Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 24.06.2021 tarihinde yapılan değişiklikliğin Ek 14. /a Maddesi uyarınca Subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadesi bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından alınır.

Askeri Mahkemeler Kapatıldı mı?
16/04/2017 tarihinde yapılan referandumla askeri mahkemeler kaldırılmış olup asker şahıslarla alakalı yargılamalar sivil mahkemelerce yani asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemeleri tarafından yürütülmektedir.

Askeri Disiplin Mahkemeleri Kaldırıldı Mı?
16.04.2017 yılında yapılan değişiklikle sadece Askeri Mahkemeler kaldırılmış olup Askeri Disiplin Mahkemeleri devam etmektedir

Askeri Avukatın Müdahil Olduğu Askeri Konularda Emsal Kararlar

Askeri Avukat – Asta Müessir Fiil Suçu- Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2019/360E, 2019/15061K 04.12.2019 Tarihli Kararı;
Suç tarihi itibariyle daha önce hapis cezasına mahkûm edilmemiş olan sanık hakkında asta müessir fiil suçundan hükmedilen 25 gün hapis cezasının, TCK’nin 50/3. maddesinde düzenlenen “Daha önce hapis cezasına mahkûm edilmemiş olmak koşuluyla mahkûm olunan otuz gün ve daha az süreli hapis cezası ile fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmış beş yaşını bitirmiş bulunanların mahkûm olduğu bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, birinci fıkrada yazılı seçenek yaptırımlardan birine çevrilir” hükmü uyarınca, TCK’nin 50/1. maddesindeki seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi zorunluluğunun gözetilmemesi, Kanuna aykırı ve sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, HÜKÜMLERİN 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nin 321. maddesi uyarınca, BOZULMASINA

Askeri Davalarda Uzman Avukat – Yargıtay 5. Dairesi 2021/7837E, 2023/10072K, 18.10.2023 Tarihli Karar
Cezaevi Jandarma Karakol Komutanlığı emrinde görevli astsubay olan sanığın, Van ilinde meydana gelen deprem sonrası İl Jandarma Komutanlığı Harekât Merkezinde personel açığının meydana çıkması nedeniyle komutanının sözlü emri ile nöbetçi personel olarak görevlendirildiği, bu kapsamda 11.11.2011 tarihinde nöbet tutması gerekirken nöbete gelmediği, Merkez İlçe Jandarma Komutanının yanında tanık olarak dinlenen Jandarma personelinin bulunduğu sırada sanığı arayarak nöbete gelmesini emrettiği, sanığın nöbete gelmeyeceğini söylemesi üzerine aynı tarihli nöbet yerine gelmediğine dair tutanak tutulduğu, sanığın savunmasında üzerine atılı suçu ikrar ettiği dava konusu somut olayda, eyleminin icrai davranışla görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu kabul edilerek bu suçtan mahkûmiyetine karar verildiği anlaşılmışsa da; burada yapılacak işin mahiyeti gereği Jandarma personelinin mülki görevlerinden olması ve yargılama konusu eylemin sanığın bu görevini yerine getirmemesinden kaynaklanması nedeniyle; 4483 s. Kanun hükümleri uyarınca yetkili merciden soruşturma izni alındıktan sonra dava açılması gerektiği ve bu hususun kovuşturma şartı olduğu gözetilmeden yargılamaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırı bulunmuştur.

Ankara’da askeri davalara bakan avukatlar arıyorsanız alanında uzman askeri ceza avukatı ekimizle sizlere askeri suçlarla ilgili hukuki destek sağlıyoruz. Doğrudan Ankara Çankaya’da bulunan Reform hukuk büromuzu ziyaret edebilir ya da telefon numaralarımızdan bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Sıradaki Makelemiz : Ankara Ceza Avukatı

Reform Avukatlık Bürosu

Avukat Nalan KURU ve Av. Gökhan Yılmaz tarafından 2015 yılında kurulmuş olup, Çankaya/Ankara’da bulunan avukatlık ofisinde faaliyet göstermektedir. Reform Ankara Hukuk Bürosu özellikle kamu hukuku ve özel hukuk alanında tecrübeli kadrosuyla hukuki ihtilafların çözümü noktasında hizmet vermektedir. Mesleğimizi yapmaktayken ön yargısız bir şekilde, dürüst , şeffaf , hızlı , iletişim halinde ve sonuç odaklı hareket etmekteyiz. Reform Hukuk ve Danısmanlık Bürosu Ankara , uzun yıllara dayanan tecrübesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası alanda faaliyet gösteren müvekkillerine hukukun birçok farklı alanında danısmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Büromuz farklı uzmanlık alanlarında akademik basarı göstermis profesyonel avukatlardan olusmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN