Asker Kaçağı Günlük Cezası Ne Kadar ? -2025
Asker Kaçağı Günlük Cezası

Asker Kaçağı Günlük Cezası hakkında 7179 sayılı Asker Alma Kanunu çerçevesinde bir takım idari ve adli yaptırımlar öngörülmüştür. 7179 Asker Alma Kanunun 24. Maddesine göre 2025 yılı için kendiliğinden gelenler için Yoklama Kaçağı Cezası 46,32TL olup yakalananlar için ise 92,65 TL dir. Söz konusu para cezaları tebliğden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilebilir veya 1 ay içerinde ödenmesi gerekir.
Aynı kanunun 24. Maddesinin 3. Fıkrasında para cezasını vermeye yetkili makamlar düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre yoklama kaçağı olup da kendiliğinden gelenlerle alakalı yoklama kaçağı cezası vermeye yetkili makam başvurduğu askerlik şubesinin başkanı olup, kolluk tarafından getirilenler için ise hangi askerlik şubesine getirildi ise o askerlik şubesi başkanı tarafından verilmektedir. Söz konusu durumların dışında ise yükümlünün nüfusa kayıtlı bulunduğu yer askerlik şubesi başkanlığıdır. Eğer yoklama kaçağı cezası verilenlerde verilen ceza kesinleştikten sonra tekrar yoklama kaçağı /bakaya durumuna düşülmesi halinde askerlik şubesi tarafından dosya hazırlanarak ilgili cumhuriyet başsavcılığına dosya gönderilir.
Asker Kaçağı Cezası Nereye Ödenir ?
Askerlik yoklama kaçağı cezasına maruz kalan kişilerin en çok araştırdığı konulardan birisi de cezanın nereye ödeneceğidir. Asker yoklama kaçağı cezası vergi dairelerine ödeme yapmak mümkündür. Ayrıca e-devlet üzerinden de bu ceza bedeli yine ödenmektedir.
Yoklama Kaçağı Nedir ?
Askerlik yükümlülüğü, ülkemizde vatandaşlarımız için anayasal bir görev olarak belirlenmiştir. Ancak, çeşitli nedenlerle askerlik yoklamasına katılmayan ya da süresinde başvuruda bulunmayan yükümlüler, “yoklama kaçağı” olarak nitelendirilir ve bu durum bazı yaptırımları beraberinde getirir. Yoklama kaçağı cezası, yalnızca hukuki bir süreç değil, aynı zamanda yükümlülerin gelecek planlarını etkileyebilecek bir sorumluluk olarak karşımıza çıkar. Bu makalede, yoklama kaçağı nedir, hangi durumlarda ceza uygulanır ve cezai işlemlerden nasıl kaçınılabilir gibi sorulara yanıt bulacaksınız.
Yoklama kaçağı, askerlik yükümlülüğü bulunan yükümlülerin, yasalarca belirlenen süreler içinde askerlik yoklamasına katılmamaları ya da gerekli işlemleri yapmamaları durumuna verilen yasal bir tanımdır.
Yoklama Kaçağı İle Bakayanın Farkı Nedir ?
Yoklama Kaçağı , Askerlik çağına gelen bireylerin, kanunla belirlenen süre içinde askerlik yoklamasına katılmaması veya gerekli işlemleri tamamlamaması durumudur. Bakaya ise Askerlik yoklamasını tamamlayıp askerlik görevine başlama zamanı gelmesine rağmen, sevk tarihine uymayarak birliğine katılmayan kişilerdir.
Yoklama Kaçağı Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi ?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, kısa süreli hapis cezalarının adli para cezasına çevrilebilmesi hususu düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunun 49. maddesine göre, bir yıl veya daha az süreli hapis cezaları “kısa süreli hapis cezası” olarak düzenlenmiştir. Bu tür cezalar, şartların oluşması halinde adli para cezasına çevrilebilir. Ancak, bu düzenlemenin önemli bir istisnası bulunmaktadır: Eğer suç tanımında hapis cezası ve adli para cezası alternatif yaptırımlar olarak belirlenmişse ve mahkeme hapis cezasına hükmetmişse, bu durumda hükmedilen hapis cezası adli para cezasına dönüştürülemez.
Türk Ceza Kanunundaki düzenlemeden hareketle Asliye ceza mahkemesinde görülen davada ceza verilmesi durumunda verilen ceza 1 yıl altı ceza olması durumunda para cezasına çevrilebilir.
Yoklama Kaçağı Cezası Askere Gidince Silinir Mi ?
Yoklama kaçağı olan bir kişiye verilen ceza, o kişinin askere gitmesi ile silinmemektedir. Söz konusu Asker Kaçağı Günlük Cezası veya diğer tabirle yoklama kaçağı cezası ancak sulh ceza hakimliğine süresi içerinde yapılan başvuru ile kalkmakta olup, hakkında soruşturma açılanlar içinse takipsizlik ve mahkeme neticesinde beraat kararları ile kalkmaktadır.