
Anlaşmalı Boşanma Protokolü , en az bir yıl evli olmak şartıyla boşanmaya karar veren tarafların karşılıklı olarak anlaştıkları noktaları belirledikleri ve imza altına aldıkları tutanaktır. Söz konusu tutanakta taraflar ; nafaka, velayet, çocuklarla kişisel ilişki tesisi, maddi ve manevi tazminat, çocukların giderleri, taşınır ve taşınmaz malların kimde kalacağı, ev eşyalarının nasıl paylaştırılacağı ile ilgili hususları kararlaştırabilirler. Taraflar hazırlamış oldukları zorunlu unsurları olan anlaşmalı boşanma protokolünü karşılıklı olarak imza altına aldıktan sonra üst yazı ile beraber Aile Mahkemesine sunarak boşanama davasını açabilirler.
Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma davaları, anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki farklı şekilde açılabilir. Anlaşmalı boşanma, eşlerin evlilik birliğini, kendi iradeleriyle, tüm konularda ortak karara vararak bitirmesidir. Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması, mali sonuçlar ve velayetle ilgili anlaşmaya varılması, tarafların ve çocukların menfaatine uygun kararlar alınması halinde davanın tek celsede bitmesi mümkündür. Bu noktada Ankara anlaşmalı boşanma avukatı aracılığıyla hareket etmek, dava seyrinin değişmesinin ve beklenenden uzun sürmesinin önüne geçer.
4721 Sayılı TMK madde 166/3 hükmünde anlaşmalı boşanma davası açmanın şartları açıkça ele alınmıştır. Buna göre; eşlerin ortak iradede anlaşması, kabul edilen protokolün hâkim tarafından uygun görülmesi, tarafların bizzat dinlenmesi ve evliliğin 1 yıl sürmüş olması şartı vardır. Kanun maddesinde belirtilen 1 yıllık süre, resmî nikah tarihi esas alınarak hesaplanmalıdır. İmam nikahı, birlikte yaşama, nişanlılık gibi süreçler, bu zaman zarfına dahil edilmez. Evlilik birliği süresince eşlerin 1 yıl boyunca birlikte yaşamış olmaması, dava açmaya engel değildir.
Anlaşmalı boşanma sürecinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için Ankara boşanma avukatı ekibimizden destek alabilirsiniz. Aile hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlarımız, sürecin en verimli şekilde ilerlemesi için size profesyonel rehberlik sağlayacaktır.
İlgili Yazımızın İçeriği
ToggleAnlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği 1
PROTOKOL
Davacı …. (TC:………….) ve Davalı …………. (TC:…………. ) açılacak boşanma davasında aşağıdaki hususlarda anlaşmış olup, bu doğrultuda aşağıdaki şartlar düzenlenmiştir.
1- Her iki taraf da boşanmayı kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır.
2- Davacı ve davalı arasında özel eşyalar ve ev eşyaları konusunda şu şekilde anlaşmaya varılmıştır;
– Evde bulunan ve tarafların evlilik birliği içerinde almış oldukları oturma odası, televizyon, yatak odası ve bir kişinin günlük kullanımına has mutfak malzemeleri davalı ………… da kalacaktır.
– Mutfakta bulunan mikrodalga fırın ve siyah renkli mutfak masası davalı ………. da kalacaktır.
– Evin kalan tüm eşyaları davacı ………… da kalacak şekilde anlaşılmıştır.
3- Tarafların birbirinden herhangi bir ziynet alacağı veya çeyiz eşyası talebi bulunmamaktadır.
4- Taraflardan birbirinden maddi ve manevi tazminat talebi bulunmamaktadır.
5- Taraflardan Davalı ……….. her bir çocuğu için ………..TL olmak üzere toplamda … bin TL iştirak nafakası ödemeyi taahhüt eder.( Kararlaştırılan nafaka her ayın 1 ile10 u arası ödenecektir.) Nafaka ödemeleri boşanma kararının verildiği tarihi takip eden aydan itibaren başlayacaktır. Söz konusu nafaka artışı her yıl ÜFE/TÜFE oranında arttırılacaktır. Tarafların birbirinden başkaca yoksulluk nafakası vs talepleri bulunmamaktadır.
6- Tarafların evlilik birliği içerinde almış oldukları ve Davalı …… üzerine kayıtlı Güzeller Mahallesi Coşkun Sk. Mutlular Sitesi T Blok No:44 Çankaya /Ankara adresindeki daire vasfındaki taşınmaz Davalı ………. da kalacaktır. İş bunun karşılığı olarak da Davalı ……. davacı …… ya 5.500.000 (beş buçuk milyon) TL nı 02.02.2025 tarihine kadar verecektir. ……. nın söz konusu taşınmaz üzerinde başkaca talebi yoktur.
7- Tarafların ortak çocukları olan ……….. ve ……. ın velayetleri iş bu protokol kapsamında anne ……….. ya verilmek üzere anlaşılmıştır.
8- Taraflar çocuklarla kişisel ilişki tesisi konusunda iş bu protokol çerçevesinde şu şekilde anlaşmaya varmıştır.
– Davalı baba ayın 2. ve 4 haftası Cumaertesi günü Saat 10:00 da çocukları alıp pazar günü günü saat 17:00 da teslim edecek şekilde çocukları ile vakit geçirebilecektir. Davalı baba her ayın 1. ve 3 . Haftalarında da çocukları cumaertesi günleri saat 10:00 da alıp yine aynı gün 20:00 da teslim edecek şekilde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
– Çocukların doğum günlerinin tek yıllara denk geldiği yıllarda çocuklar davalı babada yatılı olarak kalacak çift yıllara denk geldiği yıllarda ise davacı anne ile beraber vakit geçirecektir. Davalı baba çocuklarının doğum gününe denk geldiği tek yıllarda sabah saat 10: 00 da çocukları alıp ertesi gün saat 10: 00 da teslim edecektir.
– Davalı baba Kurban Bayramlarının 3. ve 4 . gününde ve Ramazan Bayramının 2. ve 3. gününde saat 10:00 da çocukları alıp bayramın son günü 20:00 da çocukları teslim edecektir.
– Çocukların okula başlaması durumunda çocuklar sömestr tatilinin son 5 günü ve yaz tatilinin son 30 günü saat 10:00 da teslim alınıp tatilin son günü akşam 22:00 da teslim edecek şekilde davalı baba ile vakit geçirebilecektir.
-Davalı babanın doğum gününde davalı baba çocukları sabah saat 10:00 da alıp ertesi gün saat 10:00 da teslim edecek şekilde vakit geçirebilecektir.
– Davalı baba yılbaşının tek yıllara denk geldiği yıllarda çocukları saat 10:00 da alıp ertesi gün saat 10:00 da teslim edecek şekilde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
9-Davalı ……. ortak evlatlar olan …….. ve …….. nın devlet okulu masraflarının ve kırtasiye masraflarının ½ sini ödeyecektir .
10- Davalı ………. boşanma süresinde ve sonrasında çocukların psikolojik destek almaları gerektiği durumda çocukların pedagog masrafları için 100.000 TL (yüz bin ) ödemeyi taahhüt eder.
11-Tarafların birbirinden açılan dava bakımından davacı ………. tarafından karşılanan avukat giderlerinin 1/2 si davalı …….. tarafından davacı anneye verilecektir. Tarafların birbirinden başkaca vekalet- karşı vekalet ücreti ve yargılama gideri talebi bulunmamaktadır.
Yukarıda belirtilen şartlar dâhilinde taraflar boşanmaya karar vermiş olup bunun üzerine 11 (on bir) maddeden ibaret iş bu protokol düzenlenerek taraflarca imza altına alınmıştır.
DAVACI DAVALI

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği- 2
PROTOKOL
Davacı ………… ve Davalı …………. açılacak boşanma davasında aşağıdaki hususlarda anlaşmış olup, bu doğrultuda aşağıdaki şartlar düzenlenmiştir.
1- Her iki taraf da boşanmayı kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır.
2- Davacı ve davalı arasında özel eşyalar ve ev eşyaları konusunda anlaşmaya varılmış ve her iki taraf da kendi eşyalarını almıştır. Bu konuda da iki tarafında herhangi bir talebi yoktur.
3-Tarafların birbirinden herhangi bir ziynet alacağı veya çeyiz eşyası talebi bulunmamaktadır.
4-Tarafların evlilik birliği içerisinde biriktirmiş oldukları paranın ……….’ın alacağı miktar olan 690.000 TL, taraflardan ……….. tarafından ……’a aşağıdaki şekilde ödenecektir;
-30.04.2023 Tarihinde 610.000 TL ( ALTIYÜZ On Bin Türk Lirası )
-15.05.2023 Tarihinde 45.000 TL(Kırkbeş Bin Türk Lirası )
-15.06.2023 Tarihinde 38.000TL(Otuzsekiz Bin Türk Lirası )
5- Taraflardan ……. …….’a 13.12.2024 TARİHİNDEN BAŞLAMAK ÜZERE 15.04.2025 tarihine kadar her ayın 15’İNDE 25.000 TL (Yirmi Beş Bin Türk Lirası) yoksulluk nafakası ödeyecektir. İŞ BU 15.04.2025 tarihinden sonraki aylar için ……’ın herhangi bir nafaka talebi bulunmamaktadır.
6- Tarafların birbirlerinden aile konutuna ilişkin ve mal paylaşımına yönelik talepleri bulunmamaktadır. Taraflar karşılıklı olarak mal paylaşımı davası açma haklarından feragat etmektedirler.
7-Tarafların birbirlerinde başkaca maddi-manevi tazminat talebi bulunmamaktadır.
8-Tarafların birbirinden açılacak dava bakımından yargılama gideri ve karşı vekâlet ücreti talebi bulunmamaktadır.
Yukarıda belirtilen şartlar dâhilinde taraflar boşanmaya karar vermiş olup bunun üzerine 8 (SEKİZ) maddeden ibaret iş bu protokol düzenlenerek taraflarca imza altına alınmıştır.
DAVACI DAVALI
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği – 3
PROTOKOL
Davacı …….. ve Davalı ……….. açılacak boşanma davasında aşağıdaki hususlarda anlaşmış olup, bu doğrultuda aşağıdaki şartlar düzenlenmiştir.
1-Her iki taraf da boşanmayı kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır.
2-Davacı ………… iş bu protokol kapsamında anlaşmalı boşanma duruşması gerçekleştikten sonra ……….. tutarındaki tazminatı davalı …….. e verecektir. Tarafların birbirinden söz konusu tutar dışında başkaca maddi- manevi tazminat talepleri yoktur. Davacı ………. söz konusu …….. tutarındaki miktarı boşanma gerçekleştikten sonraki ayın 15 inden itibaren her ay …….. taksitle ödeyecektir.
3-Tarafların birbirinden ziynet alacağı, ev eşyası ve çeyiz eşyası talebi bulunmamaktadır.
4-Davacı eş müşterek çocukları için iş bu anlaşmalı boşanma gerçekleştikten sonraki ay ve takip eden aylarda her ayın 15-20 arası 2.500TL iştirak nafakası ödeyecektir. Taraflar bu konuda mutabık kalmışlardır. Tarafların birbirinden başkaca bir nafaka (yoksulluk, tedbir, yardım nafakası) talebi bulunmamaktadır.
5-İş bu protokol kapsamında davacı ve davalının ortak çocukları olan …………… in velayeti annesi olan davalı eş ………. de kalacaktır. Davacı eş çocuğun küçük olması sebebiyle ortak çocuk 5 yaşına gelene kadar sadece davalı eşin ikametinin bulunduğu ilde kişisel ilişki kuracaktır. Çocuk 5 yaşını doldurduktan sonra davacı eş kişisel ilişki tesisi kapsamında kendi ikametinin bulunduğu ile ortak çocuklarını götürebilir.
6-Davalı baba ile müşterek çocuk arasındaki kişisel ilişki bakımından taraflar arasında bir uyuşmazlık söz konusu olmayıp her iki taraf da çocuklarının yararına olacak şekilde annelik ve babalık görevlerini yerine getirme çabası içerisindedir. Bu nedenle taraflar, her iki taraf için de uygun olan zamanlarda (5yaşına kadar davalının ikametinin bulunduğu ilde 5 yaşından sonra babanın ikametinde veya dilediği bir ikamette) davalı babanın müşterek çocuğu ile görüşebileceği yönünde anlaşmaya varmışlarsa da asgari olarak aşağıdaki zaman dilimlerinde kişisel ilişki kurulacağı belirlenmiştir:
7-Her ayın 1. ve 3. haftası Cumartesi günü 10.00’dan Pazar günü 18.00’a kadar, eğer baba ve çocuk farklı şehirde yaşıyor ise babanın çocuğun yanına gidebildiği her haftasonu Cumartesi günü 10.00’dan Pazar günü 18.00’a kadar,
-Yılbaşlarında çiftli yıllarda,
-Doğum günlerinde tekli yıllarda,
-Dini bayramlardan Ramazan Bayramında,
-Babalar gününde,
-Ara dönem tatillerinin yarısında, yaz tatillerinde ise 30 gün müşterek çocuk ve davalı baba arasında yatılı olarak görüşme sağlanacaktır.
8-Tarafların birbirlerinden yargılama gideri ve vekaleti ücreti talebi olmayacaktır.
Yukarıda belirtilen şartlar dahilinde taraflar boşanmaya karar vermiş olup bunun üzerine 8 maddeden ibaret iş bu protokol düzenlenerek taraflarca imza altına alınmıştır. ../../2022
DAVACI DAVALI
Boşanma Protokolü Örneği- 4
PROTOKOL
Davacı …………….. ve Davalı ……. açılacak boşanma davasında aşağıdaki hususlarda anlaşmış olup, bu doğrultuda aşağıdaki şartlar düzenlenmiştir.
1-Her iki taraf da boşanmayı kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır.
2-Davacı ve davalı arasında özel eşyalar ve ev eşyaları konusunda anlaşmaya varılmış ve her iki taraf da kendi eşyalarını almıştır. Bu konuda da iki tarafında herhangi bir talebi yoktur.
3-Tarafların birbirinden herhangi bir ziynet alacağı veya çeyiz eşyası talebi bulunmamaktadır.
4-Taraflardan davacı …….. iş bu anlaşmalı boşanma protokolü çerçevesinde davalı ……. a 3.000.000TL (üç milyon) maddi ve manevi tazminatı boşanmanın gerçekleştiği ilk duruşmadan sonraki haftanın Çarşamba gününde davalı ……. a vermeyi taahhüt eder. Davalı ……. ın davacıdan başkaca maddi ve manevi tazminat talebi bulunmamaktadır.
5-Taraflardan davacı ………. çocuklarına toplamda her ay 10.000TL (On bin) iştirak nafakası ödemeyi taahhüt eder.( Kararlaştırılan nafaka her ayın 1 ile 10 u arası ödenecektir. ) Davacı ………… İş bu nafaka kararın verildiği tarihi takip eden yıllarda TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranı doğrultusunda arttırmayı taahhüt eder. Tarafların birbirinden başkaca yoksulluk nafakası vs talepleri bulunmamaktadır.
6-Tarafların evlilik birliği içerinde almış oldukları ve davalı ………… üzerine kayıtlı ………… parseldeki tarla vasfındaki taşınmaz ve ……. üzerine kayıtlı Ankara ili …….. ilçesi …… Mahallesinde ….. ada …. parsel çatı aralı konut niteliğinden taşınmaz iş bu protokol çerçevesinde ………. üzerinde kalacaktır. Davacı ……….. ın bu konuda başkaca talebi bulunmamaktadır.
7-.Taraflardan ………. üzerine olan …….. Plakalı ……. Marka Aracı ……… davalı ……… a boşanmanın gerçekleştiği ilk duruşmadan sonraki hafta devretmeyi ve evlilik birliği içerisinde alınan ……. üzerine kayıtlı …….. …… Marka Aracı davalı ………. üzerine bırakmayı taahhüt eder.
8-Tarafların ortak çocukları olan ……… ve ……. ın velayetleri iş bu protokol kapsamında anne ………… a verilmek üzere anlaşılmıştır.
9-Davacı …….. çocukları olan ………. ve ………. ın tüm özel okul giderlerini iş bu protokol çerçevesinde varılan anlaşma gereği karşılayacaktır.
10-Taraflar çocuklarla kişisel ilişki tesisi konusunda iş bu protokol çerçevesinde şu şekilde anlaşmaya varmıştır.
Davacı istediği her zaman çocukları görüşüp vakit geçirebilir. Davalı anne bu konuda rıza gösterecektir. Ancak kişisel ilişki tesisini netleştirmek gerekirse ;
- Davacı baba ayın her haftası Cumaertesi günleri sabah saat 10:00 ile Pazar akşam 22:00 arası davalı anne ….. ın ikametinde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
- Davacı baba babalar gününde sabah saat 10:00 dan akşam 22: 00 ye kadar …….. ın ikametinde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
- Davacı baba Kurban bayramlarının ve ramazan bayramının ilk günü saat 10:00 dan ikinci günü 22:00 a kadar …….. ın ikametinde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
- Davacı baba Sömestre tatilinin ilk günü sabah 12:00’den 7. günü akşam 20:00’a kadar ……… ın ikametinde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
- Yaz tatilinde 1 Temmuz sabah 10:00’dan 15 Temmuz akşam 20:00’a kadar ……….. ın ikametinde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
- Çocukların doğum günlerinde Davacı baba sabah 10:00 dan akşam 22: 00 ye kadar …….. ın ikametinde çocukları ile vakit geçirebilecektir.
11-Tarafların birbirlerinden aile konutuna ilişkin ve mal paylaşımına ilişkin başkaca talepleri bulunmamaktadır. Taraflar karşılıklı olarak mal paylaşımı davası açma haklarından feragat etmektedirler.
12-Tarafların birbirlerinde başkaca maddi-manevi tazminat talebi bulunmamaktadır.
13-Tarafların birbirinden açılacak dava bakımından yargılama gideri ve karşı vekâlet ücreti talebi bulunmamaktadır.
Yukarıda belirtilen şartlar dâhilinde taraflar boşanmaya karar vermiş olup bunun üzerine 13 (on üç) maddeden ibaret iş bu protokol düzenlenerek taraflarca imza altına alınmıştır.
DAVACI DAVALI

Anlaşmalı Boşanma Şartları
Kısaca izah etmek gerekirse anlaşmalı boşanma, boşanmanın hukuki sonuçlarını düzenleyen ve her iki eş tarafından imzalanması gereken bir tür sözleşmedir. Ancak sırf anlaşmış olma, kendiliğinden boşanma sonucunu sağlamamakta, boşanma kararının verilmesi için bir sebep oluşturmaktadır .TMK m.166/3 hükmüne göre tarafların anlaşmalı da olsa boşanması birtakım şartlara bağlı kılınmıştır. Bu şartlar:
- Eşlerin anlaşmalı boşanma konusunda iradelerinin uyuşması ( çocuk ve mali sonuçlar),
- Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması,
- Hakimin tarafları bizzat dinlemesi,
- Tarafların yapmış oldukları anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunmasıdır.
Anlaşmalı Boşanmalarda Tarafların Yaptığı Protokolün Bağlayıcılığı
Eşler uygulamada aralarında anlaşmalı boşanma protokolü adını verdikleri yazılı bir anlaşma yapmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Ancak yazının başında da belirtildiği gibi; öğretide anlaşmanın yapıldığı andan itibaren eşler arasında bağlayıcı olduğunun kabul edilmesi durumunda, hâkimin onaylama zorunluluğu bir anlam ifade etmeyeceğinden eşlerin hâkim önüne getirdikleri anlaşmadan, hâkimin onayına kadar vazgeçebilmeleri için bir mani bulunmadığı ifade edilmiştir
Nitekim eşlerden birisinin, hâkim tarafından dinlenilmesi sırasında bu anlaşmanın sonuçları kendisine hatırlatıldığında, aslında bu anlaşmayı daha önceden imzalarken etraflıca düşünmemiş olduğuna kanaat getirmesi söz konusu olabilir. Eşlerin yaptıkları anlaşmayla hâkim tarafından dinlenilme aşamasının sonuna kadar bağlı olmadıkları ve bu ana kadar herhangi bir sebep göstermeksizin anlaşmadan vazgeçebilecekleri belirtilmektedir .Bu doğrultuda Yargıtay da 2015 tarihli bir kararında, anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmadığını; anlaşmanın bozulması ile anlaşmalı boşanma hükmünün bütünü geçersiz hale geleceğini ve bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” olarak görülmesi gerekeceğine karar vermiştir.