Yabancılar İçin Yol İzin Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? ; Geçici koruma kapsamında Türkiye’de bulunan yabancılar bakımından yol izin belgesi önemlidir. Zira yabancılar bakımından yol izin belgesi, ilgili yabancının bulunduğu il dışına hukuka uygun şekilde çıkmasını sağlamaktadır. Bir nevi seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bu uygulamanın gerekliliği ülkedeki yabancıların kontrol altında tutulmaya çalışılmasıdır.
Yabancıların bu şekilde kontrol altında tutulmasının ardında ise ülke içi güvenliğin sağlanmasının amaçlanmasıdır. Bu nedenler vesilesiyle ülkedeki yabancıların bulundukları ilin dışına çıkmaları için yol izin belgesi almaları gerekmektedir. Yabancıların yol izin belgesini nasıl alacakları ve bu konudaki başvurularını nereye yapacakları ise merak edilmektedir.
Yabancılar için yol izin belgesi ve yabancılar hukuku konusunda uzman avukatlarımızdan destek almak için bizimle hemen iletişime geçin.
Yabancılar İçin Yol İzin Belgesi
Yabancılar için yol izin belgesi, geçici koruma statüsünde bulunan yabancıların bulundukları ilin dışına çıkmaları için getirilmiş bir uygulamadır. Buna göre geçici koruma altında bulunan yabancıların bulundukları ilin dışına çıkmaları için yol izin belgesi almaları gerekmektedir.
Yol izin belgesinin herhangi bir vatandaşlık hakkı söz konusu olmamakla beraber bu yabancıların bulundukları il dışına çıkmaları yol izin belgesine bağlı olduğundan yabancılar için yol izin belgesi önem arz etmektedir. Yabancılar için yol izin belgesi bu anlamda seyahat etme özgürlüklerini devlet menfaatleri bakımından kısıtlamaktadır.
Zira yol izin belgesi bulunmadan il dışına çıkan yabancılar bakımından bazı tedbirler alınabilecektir. Diğer bir ifadeyle ilgili yabancılar hakkında bazı yaptırımlar uygulanabilecektir. İşte bu nedenle geçici koruma statüsünde bulunan yabancıların yol izin belgesi almadan il dışına çıkmaları mümkün olmayacaktır.
Yabancılar İçin Yol İzin Belgesi Başvurusu
Yabancılar için yol izin belgesi başvurusu E-Devlet üzerinden açılacak başvuru ekranından yapılacaktır. Geçici koruma kapsamında bulunan yabancılara verilecek yabancı kimlik numarası onların E-Devlet üzerinden işlem yapma imkânlarını da oluşturmaktadır. İşte yol izin belgesi de bu imkân dâhilinde alınacak olup bu anlamda başvurular E-Devlet üzerinden yapılacaktır.
Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma kapsamında bulunan yabancıların başka bir ile gitmeleri için Yol İzin Belgesi talepleri E-Devlet üzerinden yapılacak ve Göç İdaresi İl Müdürlükleri tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. Bu kapsamda olan yabancıların diğer illere seyahatlerinde Yol İzin Belgesi yeterli görülecek olup bu yabancılardan Seyahat İzin Belgesi talep edilmeyecektir.
İkamet İzin Belgesi veya ikamet izni yerine geçen belgelerden herhangi birine sahip olan ve ülkemizde yasal kalışı bulunan yabancıların Seyahat İzin Belgesi talepleri E-Devlet uygulaması üzerinden yapılacak ve Türk Vatandaşları için geçerli olan usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirmesi yapılacaktır.
Yabancılar İçin Yol İzin Belgesinde Kim Yetkili?
Yabancılar için yol izin belgesi düzenlenmesi bakımından yetkili olan makam her ilde bulunan İl Göç İdaresi Müdürlüğüdür. Buna göre internet üzerinden yukarıda anlatılan şekilde yapılan başvuru sonucunda bu müdürlükler tarafından değerlendirme yapılacak olup bu konuda olumlu ya da olumsuz bir karar verilecektir.
Kararın olumsuz olması durumunda geçici koruma kapsamında olan yabancı bakımından yol izin belgesi düzenlenmeyecek, olumlu olması durumunda ise ilgili yabancı bakımından yol izin belgesi düzenlenecek ve o yabancı bu belge sayesinde bulunduğu il dışına çıkabilecektir.
Yabancılar İçin Yol İzin Belgesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Geçici koruma kapsamında bulunan yabancıların E-Devlet üzerinden yapmış oldukları başvuru sonucunda bu başvurular ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından incelenecek ve bu inceleme sonucunda karar verilecektir. Bu karar süresi genelde kısa olmakla beraber (1-2 gün), daha uzun olduğu durumlar da olabilmektedir.
Bu durum sadece ilgili yabancının durumuna ilişkin olup her yabancı bakımından farklı bir sürede belli olabilmektedir. Bu nedenle yabancılar için yol izin belgesinin ne kadar sürede çıkacağı konusunda net bir süre öngörmek pek mümkün görünmemektedir. Bu konuda sürecin nasıl işleyeceği sadece ilgili Müdürlük tarafından belirlenebilmektedir.
Yabancılar Yol İzin Belgesi Kimlere Verilir?
Yabancılar için yol izin belgesi geçici koruma statüsünde bulunan kişilere verilmektedir. Bu anlamda ülkemizde bulunan Suriyelilerin nerdeyse tamamına yakını bakımından yol izin belgesi önem taşımaktadır.
Sonuç olarak yol izin belgesi Uluslararası ve Geçici Koruma Statüsünde bulunun yabancılar için öngörülen bir uygulamadır. Bu uygulamanın amacı yukarıda da belirtildiği üzere ilgili yabancının nerede bulunduğunun kontrol edilebilmesidir.
Yabancılar İçin Yol İzin Belgesi Ne Kadar Süre İçin Verilebilir?
Geçici Koruma Statüsü kapsamında bulunan yabancılar için yol izin belgesi ilgili yabancının 15 günlüğüne bulunduğu ilin dışına çıkması için verilmektedir. Bu nedenle yabancılara verilecek olan yol izin belgesi ilgili yabancının 15 günlüğüne bulunduğu il dışına çıkabilmesi için verilir. Yani yabancılar için verilecek olan yol izin belgesinin süresi 15 gündür.
Yabancılar İçin Yol İzin Belgesi Duyurusu
Yabancılar için yol izin belgesi bakımından bazı durumlarda duyurular yapılmaktadır. Bu duyurulardan biri örnek olarak aşağıdaki şekilde verilebilir:
A)“Geçici koruma kapsamında ilimizde bulunan Suriyeli yabancıların diğer illere izinsiz ayrılmalarının önlenmesi, bunun yanında kayıtsız olan Suriyeli yabancıların da kayıt altına alınması amacıyla;
B)”Geçici Koruma Kimlik Belgesi” bulunan Suriyeli yabancılar, ilimizden başka bir ile seyahat ederken, ancak Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğünce verilen geçerli “Yol İzin Belgesi’ni, yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, terminal işletmeciliği, araç kiralama işletmeciliği, taksi durakları gibi ulaşım hizmeti veren firma, şirket ve duraklara ibraz ederek bu ibrazları sayesinde seyahat edebileceklerdir.
C)Yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, terminal işletmeciliği, araç kiralama işletmeciliği, taksi durakları gibi ulaşım hizmeti veren firma, şirket ve duraklar, geçici koruma altında bulunan Suriyeli yabancılardan, ilimizden başka illere seyahat edecek olanlara, “Geçici Koruma Kimlik Belgesi’ ile birlikte, Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Yol İzin Belgesi’ni ibraz etmelerini isteyecekler, ibraz edilen belgelerin o kişiye ait olduğunun kontrolünü yaptıktan sonra durumu kontrol ederek ilgili kişiye bilet satışı ile birlikte taşımacılık hizmeti vereceklerdir.”
Sıradaki Makelemiz : Ankara Kira Avukatı