Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği – 2025
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği

Tüketici hakem heyetine başvuru dilekçesi örneği, tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara gidermek amacıyla, tüketicinin tüketici hakem heyetine başvurduğu standart ve resmi bir dilekçe formatıdır. Bu sebeple; tüketici hakem heyeti dilekçesi örneği tüketicilerin yaşadıkları mağduriyetleri gidermek için önemlidir. Zira; tüketici hakem heyeti, tüketicinin sözlü başvurusunu kabul etmediğinden, tüketicinin başvuruyu yazılı olarak yapması zorunludur. Bu sebeple; tüketicinin tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilmesi için bir tüketici hakem heyeti dilekçesi örneği doldurması gerekmektedir.
Yukarıdaki tüketici hakem heyeti dilekçesi örneği tanımından da anlaşılacağı üzere, tüketici işlemine konu olan uyuşmazlıklar tüketici işlemlerinden ve tüketiciye ilişkin uygulamalardan doğmaktadır. Bu kapsamda; tüketici işlemi, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, her türlü sözleşme ve hukuki işlemdir. (TKHK m. 3/1,l)Bu tür sözleşmelere eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık vb. de dahil olup, tüketici ilişkilerinden kaynaklı uyuşmazlıklar çıkması mümkündür. (TKHK m. 3/1,l) Tüketiciye ilişkin uygulamalar, tüketicinin kararlarını etkileyebilecek ticari faaliyetleri kapsar ve tüketicinin haklarını ve çıkarlarını etkileyerek tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalara sebep olmaktadır. Bu kapsamda; Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile yukarıda açıklanan hususlardan uyuşmazlıklara çözüm bulmak için tüketici hakem heyetini kurmuştur. (TKHK m. 66/1, c.1) Bu doğrultuda; tüketici, kanun koyucunun belirlediği parasal sınırlarda yer alan söz konusu tüketici uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine başvurması gerekmektedir.
Şu ana kadarki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere; tüketici uyuşmazlığının değerlendirmesi, tüketicinin tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği doldurması ve tüketici hakem heyetine başvurması ile başlamaktadır. Bu sebeple; başvurunun iyi hazırlanmış tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği ile yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler bazı hususlar vardır. Bu yüzden; yazımız tüketici olarak hem tüketici heyetine başvurun sürecinize hem de başvuru dilekçenize adım adım rehberlik edecek nitelikte hazırladık. Bu doğrultuda; yazımızda tüketici hakem heyeti başvurusu öncesinde, sırasında ve sonrası tüketicinin dikkat etmesi gereken hususları belirteceğiz. Ardından, tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi e-devlet üzerinden nasıl gönderileceği, ayıplı mal dilekçesinin nasıl yazılacağını ve tüketici hakem heyeti formunun nasıl doldurulacağından bahsedeceğiz. Son olarak; örnek teşkil etmesi açısından tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örnekleri sunacağız.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “tüketici davalarında zorunlu arabuluculuk” ve “ayıplı malda tüketicinin hakları” yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçe Örneği Nedir ?
Tüketicinin yasal parasal sınır içinde kalan tüketici uyuşmazlığını ilk olarak, tüketici hakem heyetine götürmesi gerektiğinden; tüketici hakem heyeti dilekçesi örneği (formu), tüketici için yol gösterici olacaktır. Zira; tüketici hakem heyeti, sözlü başvuruyu kabul etmemektedir. Bu sebeple; tüketicinin başvurusunu yazılı olarak yapması gerekmektedir. Böylece; tüketici hakem heyetinde uyuşmazlığın ilişkin resmi süreç tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi (formu) ile başlamaktadır. Bu kapsamda; tüketici hakem heyeti dilekçesi örneği (formu), kanun koyucunun mevzuatta doldurulması gerekli kıldığı hususların yer aldığı standart ve resmi tüketici haklarına dilekçe örneği formatlarından biridir.
Bu doğrultuda; kanun koyucunun tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği içerisinde başvuran tüketici tarafından doldurulmasını zorunlu kıldığı bazı hususlar vardır. Söz konusu hususlar, kanun koyucunun mevzuatta belirttiği çeşitli bilgi, belge ve açıklamalardır. Bu kapsamda; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği içerisinde yer alması gereken bilgiler şunlardır:
- Başvuru sahibi tüketicinin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri (tüketicinin avukat veya kanun temsilci ile yaptığı başvuruda avukatın veya kanuni temsilcinin bilgilerine de yer verilir),
- Başvuru sahibi tüketicinin talebi,
- Şikayet edilene ilişkin bilgiler,
- Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık değeri,
Ancak unutulmamalıdır ki; tüketici hakem heyeti dilekçesi örneği (formu) bir taslak olduğundan, tüketicinin doğrudan başvuru yapması için yeterli değildir. Dolayısıyla; tüketicinin örnek dilekçeyi (formu) uyuşmazlığın konusuna göre, doldurması gerekmektedir. Ayrıca; tüketicinin somut olaya göre de, örnekte (formda) yer alan bilgi ve açıklamaları değiştirmesi ve düzenlemesi gerekmektedir. Bu sebeple; yazımızın sonunda da yer vereceğimiz tüketici hakem heyeti dilekçesi örneklerini ile doğrudan tüketici hakem heyetine başvurmak yerine, başvuracağınız uyuşmazlık konusuna göre yeniden düzenlemeniz daha yerinde olacaktır. Bu noktada; uzman tüketici hukuk avukatlarından hizmet alabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetine Dilekçe Nasıl Yazılır?
Uyuşmazlığına ilişkin tüketicinin uyuşmazlığının tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir nitelikte olması gerekmektedir. Zira; her tüketici uyuşmazlığı, tüketici hakem heyetinde görülebilecek nitelikte değildir. Bu sebeple; bu durumun tespiti tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği doldurmaktan daha öncelikli bir bir husustur. Aksi halde dilekçeniz tüketici hakem heyeti tarafından başvurunuz redde edilebilir. Bu durumda, zaman hatta hak kaybına sebep olabilmektedir.
Bu noktada; Tüketicinin tüketici hakem heyetine yapacağı başvuruda, tüketici uyuşmazlığının değeri de önemlidir. (TKHK m. 68/1, c.1) Çünkü; tüketicinin sadece tüketici hakem heyetlerine sadece belli bir parasal sınır içinde kalan başvuruları yapabilmesi mümkündür. (TKHK m. 68/1, c.1) Bu parasal sınırın dışında kalan uyuşmazlıklarda, tüketicinin hakem heyetlerine başvurması mümkün değildir. (TKHK m. 68/1, c.2) Bu sebeple; yukarıda “Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçe Örneği Nedir ?” başlığında belirttiğimiz üzere, tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içerisinde uyuşmazlık değerinin yer alması zorunludur.
Bu doğrultuda; Ticaret Bakanlığı tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular için her yıl parasal sınırlar yeniden belirlenmektedir. Bu kapsamda; söz konusu parasal sınır ise, 2025 yılı için 149.000,00 TL’dir. Dolayısıyla, 149.000,00 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketicinin ilçe veya il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapması gerekmektedir. Ancak; başvurunun, tek bir uyuşmazlıkla ilgili olması ve uyuşmazlık konusunun parasal sınırı aşması halinde, tüketicinin sınırı aşan kısımdan feragat ederek tüketici hakem heyetine başvuru yapması mümkündür. (THHY m. 6/4,c.1) Fakat bu durumda da; tüketicinin parasal sınırı aşan kısım için tekrar tüketici hakem heyetine başvuru yapması mümkün değildir. (THHY m. 6/4,c.2)
Tüketici bu uyuşmazlığın parasal sınırı ilişkin bir tespit yapıp karar vardıktan sonra; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içerisinde yer alan diğer bilgilerin doldurulması gerekmektedir. Bu kapsamda; ilk olarak yetkili tüketici hakem heyetini tespit etmek gerekmektedir. Zira; tüketici tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği yetkili tüketici hakem heyetine hitaben düzenleyecektir. Bu noktada; Ticaret Bakanlığı tüketici hakem heyetlerini hem kurmakta hem de tüketici hakem heyetlerinin yetki alanı ve iş bölümünü belirlemektedir. (TKHK m. 66/1 ve THHY m. 7/1) Bu doğrultuda; tüketicinin başvurusunu yerleşim yerindeki veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyeti yetkili tüketici hakem heyetidir. (THHY m. 7/3) Bu kapsamda; il tüketici hakem heyetleri il sınırları içinde yetkiliyken, ilçe tüketici hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkilidir. (THHY m. 7/2,c.1) Tüketici hakem heyeti kurulmayan ilçelerde Ticaret Bakanlığı’nın o ilçe için belirlediği hakem heyeti yetkilidir. (THHY m. 7/2,c.2)
İkinci olarak; başvuru sahibi olan tüketicinin tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğinde tüketiciye kendisine ilişkin bilgileri doldurması gerekmektedir. Zira; tüketici hakem heyetine başvuran tüketicidir. Tüketici ise, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. Yani; tüketicinin gerçek veya tüzel kişi olması mümkündür. Bu kapsamda; Söz konusu tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğinde başvuru sahibi tüketicinin doldurması gereken bilgiler temelde, başvuru sahibi tüketicinin kimlik ve iletişim bilgileridir. Başvuru sahibi tüketici gerçek kişi ise, tüketici kimlik bilgileri kapsamında adını, soyadını ve TC kimlik numarasını yazmalıdır. Eğer ki; tüketici tüzel kişi ise, tüzel kişinin adını, vergi numarasını ve ticari unvanını girmeniz gerekmektedir. Tüketicinin iletişim bilgileri kapsamında, adres, telefon ve e-posta bilgilerini doldurmanız gerekmektedir.
Ayrıca; tüketici hakem heyetini başvuruyu avukat aracılığı ile yapmanız mümkündür. Bu durumda; avukata ilişkin yukarıda açıkladığımız kimlik ve iletişim bilgilerinin de tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğindeki ilgili kısma yazılması gerekmektedir. Buna ek olarak; küçüklerin (TMK m. 11) ve kısıtlıların da (TMK m. 405) kanuni temsilcileri ile tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğini usul ve esası uygun olarak doldurarak tüketici hakem heyetine başvuru yapabilmesi mümkündür. (TMK m. 16) Bu durumda; kanuni temsilciye ilişkin yukarıda açıkladığımız kimlik ve iletişim bilgilerinin de tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğindeki ilgili kısma yazılması gerekmektedir.
Ancak; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi e-devlet üzerinden doldurulursa, söz konusu bilgileri doldurmanıza gerek yoktur. Çünkü; söz konusu bilgiler e- devlete var olduğundan otomatik olarak başvuru dilekçesine eklenecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ise, e-devlet bilgilerinizin dilekçe uygun olarak güncellenmeniz gerektiğidir.
Üçüncü olarak; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğinde şikayet edilene ilişkin bilgileri doldurması gerekmektedir. Tüketicinin yetkili tüketici hakem heyetine yapacağı başvuruda şikayet edilenin satıcı veya sağlayıcı olması gerekmektedir. Bu doğrultuda; satıcı, kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. (TKHK m. 3/1,i) Sağlayıcı ise, kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye hizmet sunan ya da hizmet sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. (TKHK m. 3/1,ı) Bu kapsamda; şikayet edilen satıcıya ve sağlayıcıya ilişkin yukarıda açıkladığımız kimlik ve iletişim bilgilerini eklemeniz gerekmektedir.
Dördüncü olarak; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğinde uyuşmazlık konusuna ve talebe ilişkin bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Bu kısım, başvuru dilekçesinin esas kısmını oluşturduğundan oldukça önemlidir. Bu sebeple; bu kısım, açık ve anlaşılır bir şekilde yazılması gerekmektedir. Bununla beraber, uyuşmazlığa ilişkin iddialarınızı ispatlamak kullanacağınız belgelere açıklamanız yer vermeniz ve ekte sunmanız gerekmektedir. Söz konusu belgelerin fiş, sözleşme, fotoğraf, telefon mesaj ekran görüntüleri vb. her türlü hukuka uygun delil olması mümkündür. Ayrıca; tüketici mevzuatındaki seçimlik haklardan sadece biri talep etmeniz mümkündür. Ancak; seçimlik hakla birlikte faiz ve/veya tazminat talep etmeniz önünde herhangi bir engel yoktur. Diğer taraftan; yukarıda belirttiğimiz üzere, parasal sınırın tespiti açısından dilekçeye uyuşmazlığın değeri de eklemeniz gerekmektedir. Ancak; uyuşmazlık değerinin döviz cinsinden olması da mümkündür. Bu durumda; tüketicinin söz konusu döviz değer başvuru tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının belirlediği efektif döviz satış kuru esas alarak Türk Lirası’na çevirmesi gerekmektedir. Böylece, söz konusu dövizin TL değerini tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içerisindeki ilgili kısma yazmanız gerekmektedir.
Son olarak; tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği içeriğinde başvuru tarihi yazmanız ve imzanızı atmanız gerekmektedir. Bu noktada; dilekçenizi tekrar kontrol etmeniz gözünüzden bir şey kaçmaması için önemlidir. Ayrıca; zaman kaybı veya hak kaybı yaşamamak adına avukatlardan profesyonel hizmet alabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Dosya Masrafı Ne Kadar?
Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru tamamen ücretsizdir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, tüketicilerden herhangi bir dosya masrafı, harç veya ücret talep edilmez. Başvurular, e-Devlet üzerinden veya ilgili ilin/ilçenin Kaymakamlık ya da Ticaret İl Müdürlüklerindeki Tüketici Hakem Heyetlerine şahsen, kanuni temsilci veya avukat aracılığıyla yapılabilir.
Hakem heyetleri, gerekli gördüğü durumlarda bilirkişi görevlendirebilir ve bu bilirkişi ücretleri Ticaret İl Müdürlüğü karşılamaktadır. Ayrıca, tüketici mahkemelerine taşınan davalar da her türlü resim ve harçtan muaftır. Yani tüketiciler, mahkemeye başvururken de herhangi bir ek ücret ödemek zorunda değildir.
Ancak, avukat aracılığıyla yapılan başvurularda baro pulu ücreti ödenmesi gerekmektedir. 2025 yılı baro pulu ücreti 138,00’dir. Bu ücret her yıl güncellenmektedir.
Tüketici Hakem Heyeti Hangi Belgeleri İstiyor?
Tüketici, kanuni temsilci veya avukat doldurduğu tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği başvurunun esasını oluşturan en önemli belgedir. Bununla birlikte bazı belgeleri de eklenmesi gerekmektedir. Söz konusu belgeler, uyuşmazlığa ilişkin belgeler, yarım kapaklı pembe karton dosya ve avukatlarda temsil edilen dosyalarda baro puludur.
Bu doğrultuda; pembe karton ve avukat pulu hariç olmak üzere, doldurduğunuz tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği ve diğer 2 sureti ile başvurmalısınız. Çünkü; tebligat hükümleri ve dosyalama gereklilikleri dolaylı olarak bu uygulamayı zorunlu kılmaktadır.
Tüketici hakem heyetine sunulması gereken kapsamında uyuşmazlığa ilişkin belgeler, fatura, servis fişi, sözleşme, vb. belgelerdir. Bununla beraber, dosyada kullanılmak üzere, bir yarım kapaklı pembe karton dosyada eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca; avukat ile temsil edilen dosyalarda avukat pulu kullanmak kanuni bir zorunluluk olduğundan avukat pulunun eklenmesi gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Süresi
Kanun koyucu, tüketici hakem heyetine başvuru açısından herhangi bir hak düşürücü süre öngörülmemiştir. Bu bağlamda, tüketici hakem heyetinde başvurmak açısından herhangi bir süre engeli söz konusu değildir.
Ancak; kanun koyucu belirli uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetine başvuru açısından zamanaşımı süreleri öngörmüştür. Bunlar ayıplı mal ve hizmetten doğan uyuşmazlıklardır. Bu kapsamda; mal veya hizmette ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye teslim tarihinden ya da hizmetin ifa edilmesinden itibaren 2 yıl zamanaşımı süresi söz konusudur. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 yıldır.
Ancak; tüketici ve satıcı/ sağlayıcı sözleşme ile aralarında sözleşme ile farklı bir süre kararlaştırabilir. Ancak; tarafların kararlaştıracağı sürenin kanundaki süreden daha uzun bir süre olması gerekmektedir. Bu durumda söz konusu süre dikkate alınacaktır. Ancak; kanundaki süreden daha kısa olarak kararlaştırılan süreler dikkate alınmayacaktır.
Fakat; ayıp, ağır kusur ya da hileyle gizlenmiş ise, tüketici hakem heyetinde bu zamanaşımı süresi dikkate alınmaz. Tüketici her daim tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir.
Unutulmamalıdır ki; zamanaşımı bir defidir bu sebeple, karşı tarafça ileri sürülmelidir. Hakim veya tüketici hakem heyeti resen zamanaşımı süresini dikkate almamaktadır.

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Süresi Zamanaşımı
Yukarıda da açıkladığımız üzere; kanun koyucu ayıplı mal veya hizmetlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar için belirli zamanaşımı süreleri öngörmektedir. Genel kural olarak, ayıplı malın teslim veya hizmetin ifa tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise, taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
Ancak, tüketiciler ve satıcılar/sağlayıcılar sözleşmeyle bu süreyi uzatılabilmektedir. Fakat kanuni süreden daha kısa bir süre kararlaştırılamaz.
Ayrıca; kanun koyucu, tüketicileri korumak adına önemli bir istisna daha getirmiştir. Eğer, satıcı veya sağlayıcı, ayıbı tüketiciden hileyle veya ağır kusurlu davranışı ile gizlenmişse, zamanaşımı süreleri uygulanmaz. Bu durumda, tüketici hakkını aramak için herhangi bir süre kısıtlaması ile karşılaşmaz ve dilediği zaman başvuruda bulunabilir. Ayrıca, sözleşmelerde kanuni sürelerden daha uzun zamanaşımı süreleri belirlenmişse, bu sözleşmedeki süreler geçerli kabul edilir, tüketici lehine olan bu düzenleme tüketicinin haklarını daha geniş bir zaman diliminde korumasını sağlamaktadır.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi E-devlet
Tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi e-devlet üzerinden oluşturulabilir. E-devlet platformu, vatandaşlara birçok kamu hizmetine çevrimiçi erişim imkanı sunmaktadır. Bu hizmetlerden biri de tüketici hakem heyetine başvuru dilekçesi oluşturmaktır.
TÜBİS sistemi, tüketici hakem heyetine başvuruları yönetmek için kullanılan bir platformdur. E-devlet üzerinden TÜBİS sistemine giriş yaparak başvurunuzu çevrimiçi olarak tamamlayabilirsiniz. Bu, başvuru sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır.
Dilekçeyi doldururken, talep türünüzü (şikayet, iade, değişim vb.) belirtmeniz ve uyuşmazlıkla ilgili bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz önemlidir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra, sistem size bir başvuru numarası verecektir. Bu numarayı kullanarak başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz.
Ayıplı Mal Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Tüketicine hakem heyeti konu olabilecek tüketiciye yönelik uygulamalar doğabilecek uyuşmazlıklardan biri de ayıplı maldır. Ayıplı mal, tüketiciye teslim edildiği anda sözleşmeye aykırılık taşıyan, teknik düzenlemelere uygun olamayan veya tüketicinin makul beklentisini karşılamayan maldır. Bu ayıplar, malın ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanım kılavuzunda, internet portalından, reklamlarında ve ilanlarında belirtilen bir veya birkaç özelliği taşımamasından da kaynaklanabilmektedir.
Ayıplı malda, tüketici hakem heyetine başvurabilmek için bazı ek şartların sağlamanız gerekmektedir. Bunlar şunlardır:
- 30 gün içinde satıcıya veya sağlayıcıya bildirimde bulunmalısınız
- Yukarıda açıkladığımız ayıba ilişkin zamanaşımı sürelerin geçip geçemediğinizi kontrol edilmeniz gerekmektedir.
Devamında; yukarıda açıkladığımız şekilde ve aşağıda örneklerini sunacağımız tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği içeriğini doldurarak dilekçenizi yazabilirsiniz. Böylece, seçimlik haklar kapsamında, ayıplı mal sebebiyle uğradığınız zararları gidermek amacıyla Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilirsiniz.
Tüketici hakem heyetine ayıplı mal nasıl yazılır? sorusuna cevap bularak ve ayıplı mal tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesini daha doğru yazmak için “ayıplı malda tüketicinin hakları” yazımızı okuyabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Tüketici hakem heyeti başvuru formu aslında, diğer adıyla tüketici hakem heyeti başvuru dilekçesi örneği demektir. Uygulamada, ikisi genelde birbirinin yerine kullanılmaktadır.
Tüketici hakem heyeti başvuru formu, ilgili tüketici hakem heyetinden fiziki olarak edinebilirsiniz. Ayrıca; aynı formlara Ticaret Bakanlığı’nın ilgili web sitesinden de edinebilirsiniz. Ayrıca; e- devlet üzerinden portal üzerinden dijital olarak da formu doldurabilirsiniz.
Formu doldururken önemli olan bilgilerin; açık, anlaşılır, doğru ve eksiksiz girilmesidir. Ayrıca; belgelerinde eksiksiz yüklenmesidir.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği- 1
……………….. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına
ŞİKAYET EDEN:
Adı-Soyadı: …………………
T.C. Kimlik No: …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
VEKİLİ (Varsa):
Adı-Soyadı: …………………
Baro Sicil No: …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
ŞİKAYET EDİLEN:
Firma/Şahıs Adı: …………………
Vergi Kimlik No (Varsa): …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
UYUŞMAZLIK KONUSU:
Kapıdan satış yoluyla yapılan alışverişte cayma hakkının kullanılmasına rağmen iade talebinin reddedilmesi hakkındaki başvurumdan ibarettir.
UYUŞMAZLIK TARİHİ: …………………
UYUŞMAZLIK TUTARI: ………………… TL
AÇIKLAMALAR
- … tarihinde … firması aracılığıyla evime gelen satıcı … , … marka ve model elektrik süpürgesi ürününü satın aldım. Alışveriş işlemini ise, 12 punto büyüklüğünde anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmiş yazılı sözleşme ile bir nüshası bende bir nüshası satıcıda olmak üzere gerçekleştirdim. (İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği m. 6/2,c. 1,2) Bu alışveriş, kapıdan satış (işyeri dışında yapılan satış) olarak değerlendirilmektedir. (TKHK m. 47)
- Satış işleminin gerçekleşmesinden sonra, kanunen tanınan 14 günlük cayma hakkımı, kullanarak ürünün iadesini talep ettim. (TKHK m. 47/5,c.1 ve İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği m. 7/1-i) Talebimi, … tarihinde iadeli taahhütlü iadeli taahhütlü posta ile firmaya bildirdim.
- Ancak, firma iade talebimi hukuka aykırı şekilde reddetmiştir. Bu durum, TKHK m. 47/5,c.1 ve İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği m. 7/1-i hükümlerine açıkça aykırıdır.
- Cayma hakkımı yasal süre içinde kullanmama rağmen firma, söz konusu ürünü geri almamakta ve ücret iadesi yapmamaktadır. Bu sebeple, hem maddi kayba uğradım hem de manevi olarak mağduriyet yaşamaktayım.
- Bu doğrultuda, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurma gerekliliği doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve sair ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER: sözleşme, fatura, dekont, cayma formu ve hukuka uygun her türlü delil
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle;
- Kapıdan satış yoluyla satın aldığım ürünün iadesinin sağlanmasını,
- Ödediğim bedelin tarafıma iade edilmesini,
- Uyuşmazlık nedeniyle uğradığım zararın (varsa faiz dahil) tazmin edilmesini,
- Satıcı firmanın hukuka aykırı uygulamaları sebebiyle cezai yaptırımlara tabi tutulmasını,
- Gerekli incelemenin yapılmasını,
sayın heyeten saygılarımla arz ve talep ederim. … (Tarih)
Şikayet Eden
Adı-Soyadı
İmza
EKLER:
Ek-1: Kapıdan Satış (İşyeri Dışında Yapılan Satış) Sözleşmesi
Ek-2: Fatura
Ek-3: Dekont
Ek-5: Cayma formu
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği 2
……………….. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına
ŞİKAYET EDEN:
Adı-Soyadı: …………………
T.C. Kimlik No: …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
ŞİKAYET EDİLEN:
Firma/Şahıs Adı: …………………
Vergi Kimlik No (Varsa): …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
UYUŞMAZLIK KONUSU:
Mesafeli satış yoluyla imzalanan abonelik sözleşmesine cayma hakkının kullanılmasına rağmen haksız cayma bedeli alınması hakkındaki başvurumdan ibarettir.
UYUŞMAZLIK TARİHİ: …………………
UYUŞMAZLIK TUTARI: ………………… TL
AÇIKLAMALAR
- … tarihinde … firması ile … mesafeli satış yoluyla sözleşmesi imzalayarak … abonesi oldum. Bu tüketici işlemi, abonelik sözleşmesi olarak değerlendirilmektedir. (TKHK m. 52)
- Abonelik sözleşmesinin gerçekleşmesinden sonra, kanunen tanınan 14 günlük cayma hakkımı, kullanarak ürünün iadesini talep ettim. Talebimi, … tarihinde noterden ihtar çekmek suretiyle firmaya bildirdim.
- Kanunun bu hükmü doğrultusunda ………………………….. tarihinde sağlayıcıya başvurdum, sonuç alamadım ve sağlayıcı firma benden …….…………… TL cayma bedeli tahsil etti. Bu durum, TKHK m. 48/4,c.1 hükümüne açıkça aykırıdır. Bu sebeple, hem maddi kayba uğradım hem de manevi olarak mağduriyet yaşamaktayım.
- Bu doğrultuda, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurma gerekliliği doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve sair ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER: sözleşme, fatura, dekont, cayma formu ve hukuka uygun her türlü delil
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle;
- Mesefali satış yoluyla satın aldığım hizmetin iadesinin sağlanmasını,
- Ödediğim bedelin ve cayma bedelinin tarafıma iade edilmesini,
- Uyuşmazlık nedeniyle uğradığım zararın (varsa faiz dahil) tazmin edilmesini,
- Satıcı firmanın hukuka aykırı uygulamaları sebebiyle cezai yaptırımlara tabi tutulmasını,
- Gerekli incelemenin yapılmasını,
Sayın heyeten saygılarımla arz ve talep ederim. … (Tarih)
Şikayet Eden
Adı-Soyadı
İmza
EKLER:
Ek-1: Abonelik Sözleşmesi
Ek-2: Fatura
Ek-3: Dekont
Ek-5: Cayma formu
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği 3
……………….. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına
ŞİKAYET EDEN:
Adı-Soyadı: …………………
T.C. Kimlik No: …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
ŞİKAYET EDİLEN:
Firma/Şahıs Adı: …………………
Vergi Kimlik No (Varsa): …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
UYUŞMAZLIK KONUSU:
Taksitle satın alınan… marka ve… model… cihazında… ayıp hakkındaki başvurumdan ibarettir.
UYUŞMAZLIK TARİHİ: …………………
UYUŞMAZLIK TUTARI: ………………… TL
AÇIKLAMALAR
- … tarihinde… firmasından… marka ve… model… cihazı taksitle satın aldım.
- Cihazı teslim aldığımda…,…, ve… gibi ayıplarının olduğunu fark ettim.
- Tüketici haklarımı korumak amacıyla… tarihinde e-posta satıcı firmaya başvurdum ve cihazın ücretsiz onarımını veya değiştirilmesini talep ettim. (TKHK m. 11) Ancak satıcı firma talebimi kabul etmedi. Bu sebeple; onarım için ürünü …….…………… TL karşılığında servise verdim.
- Bu durum ayıplı mal hükümlerine ve sözleşme hükümlerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. (TKHK m. 11) Bu sebeple, hem maddi kayba uğradım hem de manevi olarak mağduriyet yaşamaktayım.
- Bu doğrultuda, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurma gerekliliği doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve sair ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER: sözleşme, fatura, dekont, garanti belgesi, teknik servis raporu ve hukuka uygun her türlü delil
NETİCE VE TALEP:
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
- Taksitle satış yoluyla satın aldığım ürüne ilişkin teknik servis harcamalarına ilişkin bedelin iadesinin sağlanmasına,
Uyuşmazlık sebebiyle uğradığım zararın (varsa faiz dahil) tazmin edilmesini,
- Satıcı firmanın hukuka aykırı uygulamaları sebebiyle cezai yaptırımlara tabi tutulmasını,
- Gerekli incelemenin yapılmasını,
Sayın heyeten saygılarımla arz ve talep ederim. … (Tarih)
Şikayet Eden
Adı-Soyadı
İmza
EKLER:
Ek-1: Taksitle Satış Sözleşmesi
Ek-2: Fatura
Ek-3: Dekont
Ek-5: Garanti Belgesi
Ek-6: Teknik Servis Raporu
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Dilekçesi 4
……………….. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına
ŞİKAYET EDEN:
Adı-Soyadı: …………………
T.C. Kimlik No: …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
VEKİLİ :
Adı-Soyadı: …………………
Baro Sicil No: …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
ŞİKAYET EDİLEN:
Firma/Şahıs Adı: …………………
Vergi Kimlik No (Varsa): …………………
Adres: …………………
Telefon No: …………………
E-Posta: …………………
UYUŞMAZLIK KONUSU:
Kredi kart aidatın iadesi hakkındaki başvurumuzdan ibarettir.
UYUŞMAZLIK TARİHİ: …………………
UYUŞMAZLIK TUTARI: ………………… TL
AÇIKLAMALAR
- Müvekkilim …Bankasına ait ………………………… ’nolu kredi kart hamilidir.
- Müvekkilimin kredi kartıma ait … son ödeme tarihli hesap ekstresi ile kredi kart üyelik ücreti adı altında …..,00 TL borç tahakkuk ettirilmiştir.
- Banka ile müvekkilim arasında tanzim edilmiş kredi kartları üyelik sözleşmesinde kart ücreti alınacağı belirtilmiştir. Ancak; bu sözleşme, önceden hazırlanmış ve standart sözleşme olduğundan sözleşme koşulları müvekkilim ile müzakere edilmemiştir. (TKHK m. 5) Sonuç olarak sözleşmenin o maddesi banka tarafından tek taraflı olarak sözleşmeye konmuş, haksız bir koşuldur. Bu sebeple, müvekkilim hem maddi kayba uğradım hem de manevi olarak mağduriyet yaşamaktadır.
- Bu doğrultuda, müvekkilim adına Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurma gerekliliği doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve sair ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER: sözleşme, hesap ekstresi ve hukuka uygun her türlü delil
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle;
- Müvekkilim adına tahakkuk ettirilmiş bulunan …..,00 TL tutarındaki, kredi kart üyelik ücretinin tarafıma iadesine karar verilmesini,
- Uyuşmazlık sebebiyle uğradığım zararın (varsa faiz dahil) tazmin edilmesini,
- Satıcı firmanın hukuka aykırı uygulamaları sebebiyle cezai yaptırımlara tabi tutulmasını,
- Gerekli incelemenin yapılmasını,
sayın heyeten saygılarımla arz ve talep ederim. … (Tarih)
Şikayet Eden Vekili
Adı-Soyadı
İmza
EKLER:
Ek-1: Sözleşme
Ek-2: .…/..…/20..… son ödeme tarihli hesap ekstresi
Yukarıda verdiğimiz 4 adet tüketici hakem heyeti başvuru dilekçe örneği farazi olaylara ilişkimdir. Bu sebeple, dilekçe örneklerini doğrudan kullanmak yerine, uyuşmazlık konusuna göre düzenlemeniz gerekmektedir. Bu noktada; hak ve zaman kaybı yaşamamak için tüketici hukuk avukatlarından destek alabilirsiniz.