Ceza Hukuku

Kasten Yaralama Suçunda Kati Raporu Nedir ?

Kati Raporu Nedir ?

Kati raporu, adli tıp uzmanı tarafından hazırlanan ve yaralanmanın kalıcı hasarının değerlendirildiği bir belgedir. Ceza davalarında büyük önem taşıyan bu rapor, kasten yaralama suçunun cezasının belirlenmesinde kilit rol oynar. Bu sebeple, bu yazıda, kasten yaralama suçunu, kati raporunu ve kasten yaralama suçunda kati raporundan doğan hususları inceleyeceğiz.

Kasten Yaralama Suçu Nedir?

Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olma kasten yaralama suçudur. (TCK m. 86) Bu sebeple, kanun koyucu kasten yaralama suçunun basit hali için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörmüştür. (TCK m. 86)

Diğer taraftan, kasten yaralama suçunun nitelikli halleri mevzuatta ayrıca düzenlenmiştir. Bu kapsamda, kasten yaralama suçunun cezasında artırıma gidilmektedir.

Kati Raporu Nedir?

Kati raporu, yaralanma sonucu oluşan hasarın ve kalıcı sağlık sorunlarının değerlendirildiği bir rapordur. Adli tıp uzmanı tarafından, yaralanan kişinin iyileşme süreci tamamlandıktan sonra düzenlenir.

Kati Raporunun Amacı Nedir?

Kati raporunun amaçları arasında şu hususlar sayılabilir: Yaralanmanın sebep olduğu kalıcı sağlık sorunlarını ve bunların derecesini belirlemek, Ceza davalarında failin ceza oranını belirlemek ve suçun nitelikli hali olup olmadığını değerlendirmek , Mağdurun tazminat alacaklarını belirlemek olarak değerlendirilebilir. 

Kati Raporu Nasıl Düzenlenir?

 Adli tıp uzmanı, mağduru muayene için resmi yazı ile kurumuna çağırır. Muayene ve değerlendirme sonucunda, 1’den 6’ya kadar bir oran belirlenir.  

Kati Raporda Hangi Bilgiler Yer Alır?

Mağdurun kimlik bilgileri

-Muayene ve rapor istemi yapan kurum, resmi yazı tarihi ve numarası

-Olay şekli ve tarihi

-Mağdurun aldığı yaralanma ve dereceleri

Kati Raporu Nasıl Olmalıdır?

Mevzuatta kati raporunun nasıl olması gerektiği detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Buna göre kati raporu aşağıdaki niteliklere sahip olmalıdır:

Okunaklı ve anlaşılır olmalıdır

Protokol defterine yazılmalıdır

Alkol durumu belirtilmelidir

Sorulan sorulara cevap verilmelidir

Travmatik Lezyonlara Dayandırılmalıdır

Bulgular Yetersizse Yönlendirme Yapılmalıdır

Hekim Bilgileri ve Mühür

Kati Raporunun Düzenlendiği Anabilim Dalları Nelerdir?

 –Ruh Hastalıkları (Psikolojik)

-Göz Bölümü

-İç Hastalıkları (Dâhiliye)

-Kulak Burun Boğaz

-Nöroloji Bölümü

-Genel Cerrahi

Kati Rapor Süresi Ne Zaman Başlar
Kati Rapor Süresi Ne Zaman Başlar

Kati Rapor Süresi Ne Zaman Başlar?

Yönetmeliklere göre, kati rapor için genel süre 1 yıldır. Bu süre, iyileşme sürecinin tamamlanmasına veya iyileşmenin mümkün olmadığının belirlenmesine bağlı olarak değişebilir. Bu kapsamda; kati raporu süresi, iki farklı duruma göre belirlenir: İyileşme Süreci Tamamlanırsa ;Kişinin yaralanması tamamen iyileştiğinde kati rapor süresi başlar. İyileşme Mümkün Değilse ;Kişinin yaralanmasında iyileşme mümkün değilse, kati rapor süresi başlangıcı kaza tarihidir.

Kasten Yaralama Suçunda Kati Raporu

Kasten yaralama suçunun ağırlaştırılmış neticeleri, suç anında hemen ortaya çıkmayabilir. Bu sebeple hastaneler tarafından düzenlenen ilk raporlarda bu neticeler belli olmaz ve bu raporlar geçici rapor olarak adlandırılır. Ancak, bu hükmün uygulanabilmesi için yaralama eyleminin üzerinden belirli bir süre geçmesi gerekmektedir. Durumun kesin olarak sabit olması için Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenecek Kati Raporu (Adli Tıp Raporu) gereklidir. Bu rapor, yaralamanın sonuçlarına ilişkin kesin bilgiler içerir.

Savcı Neden Kati Rapor İster?

Kati raporu, hakim ve savcı için önemlidir. Zira, savcı, kati raporu aşağıdaki sebeplerden dolayı talep eder;  Soruşturmanın ilerleyebilmesi ; eğer soruşturma neticesinde iddianame tensip edilecekse sevk maddelerini belirlemek, Mağdurun durumunun ve yaşamsal fonksiyonlarına etkisinin tespiti ; Geride kalan hasarın belirleyerek tazminat davalarının temelini oluşturmak gibi sebeplerle savcı kati rapor ister.

Kati Raporunun Dereceleri Nelerdir?

 Kati raporu dereceleri üç kategoriye ayrılır:

  • Hafif (1. derece): Bu kategori, hayati fonksiyonları etkilemeyen ve 10 günden az iş göremezlik raporu alan yaralanmaları kapsar.
  • Orta (2. ve 3. dereceler): Bu kategori, hayati fonksiyonları hafif şekilde etkileyen ve 10 ila 30 gün arasında iş göremezlik raporu alan yaralanmaları kapsar.
  • Ağır (4., 5. ve 6. dereceler): Bu kategori, hayati fonksiyonları önemli ölçüde etkileyen ve 30 günden fazla iş göremezlik raporu alan yaralanmaları kapsar.

Kati Rapor Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kati rapor sorgulama işlemi e-Devlet resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıdaki adımları izleyerek kati raporunuzu sorgulayabilirsiniz:

  1. https://www.turkiye.gov.tr/ resmi internet sitesine e-Devlet şifreniz ile giriş yapınız.
  2. Arama motoruna UYAP yazarak aratınız.
  3. Otomatik yönlendirme sonucunda açılan sayfanın sol menüsünde yer alan Dosya Sorgulama seçeneğini seçiniz.
  4. Açılan sayfada Yargı Türü olarak Adli Tıp seçeneğini seçiniz.
  5. Görevli Mahkeme Türü seçeneğini de seçerek adli rapor sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz.

Kasten Yaralama Suçunda Kati Raporunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Öncelikli olarak suç tipinin tespitine odaklanmak gerekir. Zira, kasten yaralama suçunun birçok nitelikli hali olduğunu ve TCK m. 86 ve 87’de yer alan cezaların 4 aydan 18 yıla kadar değişebileceğini unutmamak gerekir. Diğer taraftan, eylemin doğru şekilde tespit edilmesi ve hangi madde kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin çok iyi bilinmesi önemlidir.

İkinci olarak, kati raporun değerlendirilmesi konusuna odaklanmak gerekir. Zira, kasten yaralama davalarında en sık yapılan hatalardan biri, kati raporun gelmesini beklemeden mahkemenin geçici rapora dayanarak karar vermesini kabul etmektir. Ceza avukatlarının, mahkeme veya savcılık tarafından talep edilmemiş olsa bile, ilk olarak kati raporu talep etmesi gerekir.

Ceza hesaplamaları teknik bilgi gerektirmektedir. Bu sebeple, bu tip davalarda yargılanan kişilerin alanında uzman ve tecrübeli ceza avukatları ile çalışmaları önem arz etmektedir.

Emsal Karar

Yargıtay Kararı- 1. Ceza Dairesi, 2022/232 E, 2022/907 K. T. 07.02.2022

“…yaralamanın yüzde sabit iz niteliği olup olmayacağı yönündeki kati doktor raporu düzenlenmemesinin suçun sübutuna doğrudan etki etmesi gerekçe gösterilerek iddianamenin iadesine karar verilmiş ise de; belirtilen eksikliğin suçun sübutuna doğrudan etki edecek etki edecek mevcut delil niteliğinde bulunmadığından, iddianamenin iadesi nedeni olamayacaktır. Böylece iddianamenin iadesine itirazın kabulü yerine kısmen reddine dair mercii kararında isabet görülmemiştir.”

Reform Avukatlık Bürosu

Avukat Nalan KURU ve Av. Gökhan Yılmaz tarafından kurulmuş olup, Çankaya/Ankara’da bulunan avukatlık ofisinde faaliyet göstermektedir. Reform Ankara Hukuk Bürosu özellikle kamu hukuku ve özel hukuk alanında tecrübeli kadrosuyla hukuki ihtilafların çözümü noktasında hizmet vermektedir. Mesleğimizi yapmaktayken ön yargısız bir şekilde, dürüst , şeffaf , hızlı , iletişim halinde ve sonuç odaklı hareket etmekteyiz. Reform Hukuk ve Danışmanlık Bürosu Ankara , uzun yıllara dayanan tecrübesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası alanda faaliyet gösteren müvekkillerine hukukun birçok farklı alanında danışmanlık ve dava takibi hizmetleri veren bir hukuk bürosudur. Büromuz farklı uzmanlık alanlarında başarı göstermiş avukatlardan oluşmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN