Ankara Kira Avukatı, Ankara Kiracı Tahliye Avukatı, Ankara Kira Davaları Avukatı

Ankara Kira Avukatı - Kiracı Tahliye Avukatları

Ankara kira avukatı, Ankara’daki kira uyuşmazlıkları kapsamındaki dava ve işlerde gerekli bilgi ve tecrübeye sahip, Kira Hukuku alanında uzman avukattır. Bu hukuk alanı içerisinde çokça hukuki ayrıntı barındıran bir alan olması sebebiyle bu hususlarda profesyonel destek alınması gerekir.

Aynı zamanda Ankara kira hukuku avukatı bilgi ve tecrübesi sayesinde kira ile ilgili dava ve işlerde süreçlerin kısa sürede aşılmasında büyük bir katkısı olacaktır.

Kira alanında uzman avukat arıyorsanız bizimle hemen iletişime geçin.

İçindekiler

Ankara Kiracı Avukatı

Kira Hukuku Nedir?

Ülkemizde son zamanlarda özellikle 6 Şubat depremi ve enflasyonun etkisiyle konut ve işyerlerinin kira artışları ülkesel bir ekonomik problem haline gelmiştir. Kiracılar kira bedellerindeki anormal artışlarından dolayı mağdur olmaktadırlar. Kiraya veren ev ve işyeri sahipleri ise kiraya verdikleri taşınmazların kiralarının çevre rayiç kira bedellerine göre çok düşük seviyede kalması sebebiyle mağduriyet yaşamaktadırlar.

Bu sebeple özellikle son zamanlarda kiracı ve kiralayan arasında kira uyuşmazlıkları çok sık yaşanmaya başlamıştır. Bu aşamada Reform Hukuk Bürosu Ankara Kira Avukatı olarak kiracı-kiraya veren arasındaki bütün uyuşmazlıklarda müvekkillerimize her aşamada alternatif, etkin ve hızlı çözüm yolları sunmaktayız.

Ankara Kiracı Tahliye Etme Avukatı

Kiracının tahliyesinin sağlanması yönüyle Kira Hukuku’nda oldukça karmaşık düzenlemeler mevcuttur. Bu bağlamda somut olayla ilgili bütün ayrıntıların incelenmesi sürelerin hesaplanması, kiracının tahliyesi için gerekli koşulların oluşup oluşmadığı gibi birçok hususun profesyonel bir hukukçu tarafından değerlendirilip hukuki çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu yönüyle Ankara kiracı tahliye etme avukatıyla sürecin başlatılması ve takibi gerekir. 

Ankara En İyi Kira Avukatı Bul

Kira uyuşmazlıklarının sağlıklı ve hak kaybı yaşamadan çözülebilmesi açısından Ankara kira avukatının rolü büyüktür. Bu durumun farkında olan kişiler yaşadıkları kira uyuşmazlıklarının en sağlıklı ve kayıpsız şekilde çözülmesi için “Ankara en iyi kira avukatı bul!” araması yapmaktadırlar.  

Kira Hukukunda Uzman Avukat Ankara

Kira Hukuku alanında yetkin bilgi ve tecrübeye sahip olan avukatlar “Ankara Kira Hukukunda uzman avukat” olarak nitelendirilir. Kira hukukunda uzman avukat tabiri ile aslında kastedilmek istenen bu hususta tecrübeye sahip ve bu davalara daha önce çok fazla kez bakmış avukat kastedilmektedir. Bu yönüyle Ankara kira avukatı kira hususunda akla gelen bütün iş ve işlemleri yapar.

Kira Hukuku Davaları Neleri Kapsar?

Kira hukuku hususunda açılan davalar ekseriyetle kiracı-kiralayan arasındaki uyuşmazlıkları kapsamaktadır. Bu kapsamda kira hukuku ile ilgili bazı davalar şu şekildedir:

  • Kira tespit davaları,
  • Kiracının tahliyesi işlemleri,
  • Tahliye taahhüdüne ilişkin uyuşmazlıkların çözülmesi.
  • Kira sözleşmesi ile ilgili bütün işlemler,
  • Kira uyarlama davası,
  • Kira sözleşmesinin feshi,
  • İcra hukuku taşınmazın tahliyesi işlemleri
  • Kiracının kira borçlarından kaynaklı icra takip işlemleri,
  • Yazılı tahliye taahhütnamesine dayalı olan tahliye vb.

Ankara Kira Hukuku Avukatı Hangi Hizmetleri Verir?

Ankara kira avukatı olarak her türlü kira ilişkisinden kaynaklı kira sözleşmesinin hazırlanması, kira tespit davası, kiracının tahliyesi işlemleri, tahliye taahhüdüne ilişkin uyuşmazlıkların çözülmesi, kira sözleşmesi ile ilgili bütün işlemler, kira uyarlama davası, kira sözleşmesinin feshi, icra hukuku taşınmazın tahliyesi işlemleri, kiracının kira borçlarından kaynaklı icra takip işlemleri vb. kira hukukundan kaynaklı bütün işleri sizin adınıza büyük bir özenle profesyonel ekibimizle yapmaktayız.

Kiracı Tahliye, Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

“Kiracının tahliyesi hangi durumda olur?” sorusu son günlerde sıkça ev sahipleri tarafından merak edilen bir sorudur. Şimdi kiracının hangi durumlarda tahliye edilebileceğini sıralayalım:

  • Kiracı kiraya konu taşınmazda 10 yıldır ikamet ediyorsa kiracıya karşı tahliye davası açılabilir.
  • Ev veya işyeri sahibi kiralananı kendisi, aile bireyleri ya da bakmak durumunda olduğu insanlar için ev ya da işyeri ihtiyacı için kullanma mecburiyeti mevcutsa ihtiyaç zaruretinden dolayı tahliye edilmesine sağlayabilir.
  • Ev veya işyeri için esaslı tadilat gerekiyorsa yine tahliye edilebilir.
  • Yazılı tahliye taahhütnamesi varsa ve süresi dolmuşsa tahliye istenebilir,
  • Kiracı kirayı ödemezse ihtar çekerek tahliyesi istenebilir,
  • Kira ilişkisi çekilmez hale gelmişse, kiracı özen yükümlülüğüne aykırı hareket ederse,

Burada zikredilen şartların varlığı ve uygulamada neler yapılabileceği hususları hukuki destek gerektirir. Bu bağlamda Ankara kira avukatından yardım alınmalıdır.

Ankara Kira Avukatı Nedir?

Ankara kira avukatı; kira hukuku alanında gerekli bilgi ve tecrübeye sahip kira alanındaki uyuşmazlıkları etkin ve hızlı şekilde çözülmesini sağlayan avukattır. Kira hukuku alanındaki uyuşmazlıklarda alanında profesyonelleşmiş bir kira avukatı ile süreci takip etmek hak kayıplarını yaşanmaması açısından çok önem arz etmektedir.

Avukatsız Kiracı Tahliyesi

Ev sahipleri tarafından çokça merak edilen hususlardan biri de “Avukatsız Kiracı Tahliyesi Nasıl Olur” sorusudur. Elbette ki kiracı tahliyesi için avukat şart değildir. Ancak tahliye şartlarının sağlanıp sağlanmadığı, dava açılması veya taşınmazın tahliyesi için gerekli icra işlemleri profesyonel hukuki donanım gerektiren işlemlerdir. Bu yüzden mağduriyetlerin yaşanmaması için kira hukuku alanında uzman bir avukatla yani Ankara kira avukatıyla tahliye işlemlerini yapmak sizin lehinize olacaktır.

ev sahibi ile kira sözleşmesi kiracı

Kira Sözleşmesi

Kira Sözleşmesi Nedir?

“Kira sözleşmesi nedir?” sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz:  Ev ve işyerleri açısından kiracının kira ücretini ödemeyi kabul ettiği mal sahibinin de bu taşınmazların kullanımını ücret karşılığı kiracıya bıraktığını belgeleyen bir sözleşme türüdür.

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

 Kiralayan-kiracı arasında ileride yaşanabilecek uyuşmazlıklarda kira sözleşmesi çoğu zaman çözümleyici belge niteliği kazanmaktadır. Bu yönüyle ilerde hak kayıpları yaşanmaması açısından kira sözleşmesi imzalanmadan önce mutlaka Ankara kira avukatının incelemesinden geçmelidir.

  • Kira sözleşmesinde şekli bir zaruret bulunmamaktadır. Ancak hukuki süreçler de delil niteliği açısından yazılı yapılması iki tarafın da yararına olacaktır.
  • Kira sözleşmesine mutlaka kira bedeli ve ödeme tarihi yazılmalıdır.
  • Kiraya verenin mülk sahibi olduğundan emin olunmalıdır.
  • Kiraya veren ve kiracının T.C.leri ve kimlik bilgileri eksiksiz yazılmalıdır.
  • Kiralanacak mülkün adresi, türü sözleşmeye tam olarak yazılmalıdır.
  • Kira belli süreli olacaksa sözleşmenin bitiş tarihi mutlaka yazılmalıdır.
  • Kira sözleşmesi hazırlanırken depozito hususu bütün ayrıntıları ile düzenlenmelidir. Bu ayrıntılara yer verilmezse ilerde bu hususta uyuşmazlık yaşanabilmektedir. (Geri ödeme koşulları, faiz, vb. gibi hususlar)
  • Kira sözleşmesinin her sayfası kiracı ve kiralayan tarafından imzalanmalıdır.
  • Kira bedelinin yatırılacağı hesap ve kiranın ne şekilde yatırılacağı sözleşmeye yazılmalıdır. Hesap bilgilerin mülk sahibine mi ait olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Kira artış oranı sözleşmeye yazılmalıdır. Ancak bu oran yasal sınırı aşmamalıdır.
  • Depozito verildiyse ne kadar verildiği ve ne şartlarda geri alınacağı belirtilmelidir.
  • Genel kurallar gereği apartman aidatı, temizlik vb. giderleri kiracı öder eğer bu konuda farklı bir anlaşma yapıldıysa sözleşmede belirtilmelidir.
  • Kiracı kiralayacağı yeri gezip demirbaşlarda herhangi bir hasar varsa kiralayana söylemeli hatta sözleşmeye yazdırmalıdır. Aksi bu durumdan sorumlu tutulabilir.
  • Sözleşme iki nüsha olarak düzenlenmeli biri kiracıda diğeri kiralayanda kalmalıdır.

Noter Onayı Olmadan Yapılan Kira Sözleşmesi Geçerli Midir?

Kira kontratlarının nasıl yapılması gerektiği hususunda bir zaruret yoktur. Başka bir anlatımla belge düzenlenmeden de kiracı ve mülk sahibi arasında sözlü olarak yapılabilir. Bu yüzden noter onaylı olması da zorunlu değildir. Ancak kiralayan ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda ispat açısından oldukça önemlidir. Örneğin kira bedeli hususundaki uyuşmazlıklarda kira sözleşmesi ile rahatlıkla ispat edilir. Ancak bu kira sözleşmesi olmaması durumunda ispat edilemez anlamına gelmez. Burada anlatmak istediğimiz ispat kolaylığıdır. Kira sözleşmesi hazırlanırken bir Ankara kira avukatından yardım alınması hukuki açıdan sözleşmenin sıhhati bakımından gayet önemlidir.

Belirli Süreli Kira Sözleşmesi Nasıl Olur?

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu 327. maddesinde yer alan düzenlemeye göre; kira kontratının başlangıç ve bitiş tarihleri belli ise bu kira ilişkisi belirli süreli kira sözleşmesi olur. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kira ilişkisi için sözleşmede belirlenen sürenin geçmesiyle kira ilişkisini belirleyen sözleşme kendiliğinden biter. Mülk sahibi sözleşmenin bitme tarihi itibarıyla bir ay içinde dava açarsa mülkünü tahliye ettirebilir.

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesi Nasıl Olur?

Belirsiz süreli kira sözleşmesi; kiralayan ile kiracı arasında düzenlenen kira sözleşmesinde kira akdinin başladığı tarih belirlenmiş olmakla birlikte ne zaman biteceği hususu belirtilmemişse bu kira sözleşmesi belirsiz süreli kira sözleşmesidir.

Belirli Süreli Kira Sözleşmesi Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesine Döner Mi?

   Belirli süreli kira sözleşmesinin belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüp dönemeyeceği hususu günümüzde yaşanan kira uyuşmazlıklarında en çok merak edilen konular arasındadır. Bu bağlamda konuya açıklık getirmek gerekirse; Türk Borçlar Kanunu’nun 347/1 Maddesi gereği belirli süreli bir kira sözleşmesi yapılan kira ilişkisinde eğer kiracı kira süresinin bitimine en az on beş gün varken kira ilişkisinin sonlanacağına dair bir beyanda bulunmazsa kira sözleşmesi aynı şartlarda bir sene daha uzamış kabul edilir. Bu da demek oluyor ki; kiralayan kira sözleşmesini süre bitimini gerekçe göstererek sonlandıramaz.

Daha yalın bir anlatımla; belirli süreli olarak yapılan bir kira sözleşmesi kiracı istemediği müddetçe belirsiz süreli hale dönüşmez! TBK m.347 uyarınca yıldan yıla yenilenerek belirli süreli olarak devam eder. Bu konunun hukuki açıdan mutlaka bir Ankara kira avukatı tarafından irdelenmesi gerekir. Aksi halde telafisi imkânsız zararlar doğma riski vardır.

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesinde Fesih Bildirimi Süreleri Nasıldır?

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu 328. Hükmü gereğince belirsiz süreli kira ilişkilerinde sözleşmede daha uzun fesih bildirim müddeti öngörülmemişse veya fesih dönemi başkaca bir şekilde kararlaştırılmamış ise yasal fesih sürelerine uyularak sözleşme feshedilebilir. Sözleşme feshedilmeden Ankara kira avukatına danışılması önem arz etmektedir.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta sözleşmede yer alan sözleşme fesih dönemine uyulmamışsa fesih bildirim takip eden bir sonraki kira dönemi için olmuş olacaktır. 

Süreli belli olmayan kira sözleşmelerinde kiracı istediği zaman kira sözleşmesini sona erdirebilir. Mülk sahibi ise kira ilişkisinin başlamasından on yıl dolduktan sonra bildirim yapmak koşuluyla sözleşmeyi sonlandırabilir.

Tahliye Taahhütnamesi

Tahliye Taahhüdü Nedir?

Tahliye taahhütnamesi; kiracının hali hazırda kullanmakta olduğu ev veya işyerini belirli bir tarihte boşaltmayı kabul ettiği yazılı belgedir. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması birçok şarta bağlıdır. Bu yönüyle Ankara kira avukatına mutlaka danışılmalıdır.

 Tahliye taahhütnamesinin tahliye için kullanılabilmesi için yazılı olması şarttır!

Tahliye Taahhüdü Ne İşe Yarar?

  Eğer kiracı tahliye taahhüdünde bulunmuşsa ve taahhüt de yazılı belge şeklinde usulüne uygun olarak hazırlanmış ise kiraya veren kişi tahliye taahhüdü tarihinden başlayarak bir ay süresi zarfında icra takibi yoluyla veya dava açarak taşınmazın tahliyesini sağlayabilir. Bu işlemleri Ankara kira avukatıyla yapmanız kısa sürede sonuç almanıza etki edecektir.

Tahliye Taahhüdü Nasıl Olmalıdır?

Tahliye taahhüdü mahkemeye veya icra dairesine sunulduğunda geçerli sayılabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:

  • En birincil şart tahliye taahhüdünün yazılı olmasıdır.
  • Tahliye beyanı bir şarta bağlanamaz.
  • Kiracı taahhütnameyi bizzat ıslak imzayla veya elektronik imza ile imzalamış olmalıdır.
  • Kira sözleşmesinin konusu aile konutu olarak kullanılan bir taşınmaz ise
  • Konutu tahliye edileceği tarih net olarak yazılmalıdır.
  • Kiralananın belli bir tarihte tahliye edileceğine dair yazılı beyan kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihten sonraki bir tarihte verilmiş olmalıdır.

Tahliye Taahhüdünün Kira Sözleşmesi İle Birlikte Yapılmasına Engel Bir Durum Var Mıdır?

Kira sözleşmesin tarihi ile tahliye taahhütnamesinin tarihi aynı olamaz. Kanunda ve mevzuatta bu hususta bir düzenleme yoktur. Ancak bu konudaki Yargıtay içtihatları aynı anda kira sözleşmesi ve tahliye taahhüdünün aynı anda düzenlenemeyeceği yönündedir. Başka bir anlatımla tahliye taahhüdü kira sözleşmesinden sonraki bir tarihte düzenlenmelidir. Burada korunan hukuki değer kamu düzenine ilişkindir. Yani kira sözleşmesi ile birlikte tahliye sözünü veren kiracının iradesinin sakatlandığı karinesine dayanılmaktadır.

Sonuç itibariyle; tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesiyle birlikte düzenlenmesi taahhütnamenin geçerliliğini sakatlayacaktır!

Tahliye Taahhüdnamesi Örneği

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

MECURU TAHLİYEYİ TAHHÜT EDEN(KİRACI)    :

ADRES                                                                                :

MECURUN MALİKİ (KİRAYA VEREN KİŞİ)            :

TAHLİYESİ TAAHHÜT EDİLEN TAŞINMAZIN ADRESİ:

TAAHHÜDÜN YAPILDIĞI  TARİHİ                                     :

KİRALANAN TAŞINMAZIN TAHLİYE EDİLECEĞİ  TARİH:

Hali hazırda kiracısı bulunduğum …………………..adresli taşınmazı …/…/2025 tarihinde tahliye edeceğimi hiçbir şarta bağlı olmadan taahhüt ederim. …/…/2024

   Kiracı Adı-Soyadı

İmza

kiracı tahliye avukatı

Kiracıdan Kaynaklanan Nedenlerle Kira İlişkisinin Sonlanması

Türk Borçlar Kanunu 352. Maddesinde kira sözleşmesinin feshinde kiracıdan kaynaklı sebepler sıralanmıştır. Bu madde hükmü gereği kiracıdan kaynaklı fesih sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Kiracı geçerli bir tahliye taahhütnamesi vermiş ve bu taahhütnameye göre kiracısı olduğu taşınmazı tahliye etmemişse; kiraya veren kişi tahliye taahhüt tarihinden bir ay içerisinde icra takibi yaparak veya tahliye davası açarak taşınmazın tahliyesini isteyebilir.
  • Kiracı bir kira dönemi içerisinde kira bedelini iki kez ödemez ve kiraya veren bu sebeple iki haklı ihtar çekerse, kiraya veren kira döneminin bittiği tarihten itibaren bir ay içerisinde tahliye isteyebilir.
  • Kiracının veya eşinin kiracısı bulundukları taşınmazın bağlı olduğu belediye sınırları içerisinde oturabilecekleri bir aile konutu olabilecek bir taşınmazının olması ve kiraya verenin kira sözleşmesinin düzenlendiği esnada bundan haberi yoksa sözleşme bitim tarihinden bir ay içerisinde dava açarak tahliye isteyebilir.

Burada sayılan hususlarda yapılacak olan hatanın hukuki süreçleri çok fazla uzatabileceği düşünüldüğünde bu konuda bir Ankara kira avukatından destek alınması lehinize olacaktır.

Ankara Kiracı Tahliye Avukatı

 Bir kiracının tahliyesi için gerekli şartlar sınırlı sayıdadır. Bu yüzden kiracının tahliyesi için halk arasında konuşulan kulaktan dolma bilgilerle işlem tesisi hak kayıplarına sebep olabilir. Bu yüzden kira hukukunda gerekli bilgi ve donanıma sahip Ankara kiracı tahliye avukatları ile tahliye işlemlerini yürütmek lehinize olacaktır.

Kira Sözleşmesinin Kiralayandan(Mal Sahibi)  Kaynaklı Fesih Sebepleri

Türk Borçlar Kanunu 350. Maddesinde kira sözleşmesinin feshinde kiralayandan(mal sahibi)  kaynaklı sebepler sıralanmıştır. Bu madde hükmü gereği kiracıdan kaynaklı fesih sebepleri aşağıdaki gibidir:

  Mal sahibi yani kiraya veren, kira sözleşmesini;

  1. Ev veya işyeri sahibi kiralananı kendisi, aile bireyleri ya da bakmak durumunda olduğu insanlar için ev ya da işyeri ihtiyacı için kullanma mecburiyeti mevcutsa ihtiyaç zaruretinden dolayı tahliye edilmesine sağlayabilir.
  2. Eğer kiralanan taşınmazın; köklü değişiklik veya genişletmek amacıyla tadilatı gerekiyorsa ve bu imar çalışmaları sırasında taşınmazın kullanılması olanaksız hale gelecekse fesih bildirim sürelerine uyulmak kaydıyla kararlaştırılan süre itibarıyla bir ay içerisinde dava açılarak tahliye talep edilebilir.

Yeni Ev Sahibi Beni Evden Çıkarabilir Mi?

 Kiralanan ev ya da işyerinde halen kiracı mevcut iken mecurun(kiralanan taşınmazın) maliki değişirse; yeni malik kiralananı kendisi, aile bireyleri ya da bakmak durumunda olduğu insanlar için ev ya da işyeri ihtiyacı için kullanma mecburiyeti mevcutsa ihtiyaç zaruretinden dolayı tahliye edilmesine sağlayabilir. Bu durumda taşınmazın yeni maliki malik olduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde açacağı davayla tahliye ettirebilir.

Yeni malik eğer isterse ihtiyaç nedeniyle tahliye hakkını, sözleşme bitim tarihinden bir ay içerisinde dava açarak da tahliye talep edebilir.

Ev sahibi “Oğlum Evlenip Taşınacak Evden Çık!” Dedi

Ülkemizde son zamanlarda kira zamlarının alışılagelmişin dışında çok hızlı bir şekilde artması sebebiyle ev sahiplerinin kiracıları çıkarma girişimlerine oldukça sık rastlanmaya başlanmıştır. Özellikle gereksinim nedeniyle tahliye çokça rastlanan bir husustur. Özellikle de “Oğlum taşınacak”, “Kızım taşınacak”, “Çok büyük çaplı tadilat yaptıracağım” gibi mal sahiplerinin söylemleri tahliye için ileri sürülen sebepler arasında oldukça sık karşılaşılmaktadır.  Eğer kiraya verenin tahliye talep gerekçesi gerçeğe aykırı ise bu durumda olası ihtimallerin yaptırımı TBK madde 355’ye göre belirlenir. Şöyle ki;

  • Mal sahibi ihtiyaç nedeniyle kiracıyı çıkarttığında, haklı bir gerekçe olmadan taşınmazı 3 yıl müddetince farklı bir kiracıya kiralayamaz.
  • Yine imar ve tadilat yaptırma gerekçesiyle tahliyesi sağlanan taşınmazlar imar ve tadilat yapılmadan haklı bir neden de olmadan 3 yıl müddetince farklı bir kiracıya kiralanamaz. Daha önceki kiracının imar ve tadilat yapılan taşınmazda yeniden kiralama hususunda öncelik hakkı mevcuttur. Daha önceki kiracıya bildirim yapılması zarureti vardır. Eğer tadilattan sonra daha önceki kiracıya bildirim yapılırsa kiralamadaki öncelik hakkını bir ayda kullanmalıdır. Bahse konu öncelik hakkı düşmeden mecur üç yıl müddetince diğer kişilere kiraya verilemez.

Taşınmazın sahibi, bu kurallara riayet etmediğinde daha önceki kiracısına en son kira üzerinden bir senelik kira miktarının altında olmamak kaydıyla tazminat ödemek zorunda kalır!

Kiralanan Ev ve İşyerlerinin İcra Yoluyla Tahliyesi

Kiralanan taşınmazın icra takibi yapılarak tahliye için kanunda düzenlenen durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Bunlar;

  1. Kiracının kirasını tam olarak ödememesi. Kiracının kira bedelini ödememesine ilişkin olarak kiraya veren kiracıya kira borcunu belli bir süre içerisinde ödemesi için ihtar çekip, eğer borç ödenmezse taşınmazın icra marifetiyle tahliye edilmesini talep edebilir. Burada kiracıya verilecek olan süre 30 günden az olmaz. (TBK m.315)
  2. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kira süresinin bitmesi,
  3. Kiracının tahliye taahhütnamesi vermiş olması ve taahhüt edilen tarihte taşınmazın boşaltılmaması durumlarıdır. Yani kanun hükmüne göre kiracı tahliye taahhüdü verir ve süresi geldiğinde evden çıkmazsa bir ay içerisinde dava açılarak veya icraya vererek kiracıyı çıkarabilir. (TBK m.352)

Yukarıda açıkladığımız durumlarda dava açılarak da icra marifetiyle de tahliye sağlanabilir. Ancak uygulamada daha az zaman ve emek gerektirdiği için genelde icra yolu tercih edilmektedir.

kiracı çıkartmak için avukat

Kiracı Evi Alıcıya Göstermek Zorunda Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında en çok uyuşmazlık çıkan hususlardan birisi de evlerini satmaya karar veren ev sahiplerinin içinde kiracı bulunan evi alıcılara göstermek istemesi ve kiracıların da bundan rahatsız olup karşı çıkmalarıdır. İşte bu noktada kiracıların ve mülk sahiplerinin en çok sorduğu sorular “Evi göstermek zorunda mıyım?” “Evi göstermezsem ne olur?” Kiracım evi alıcıya göstermiyor ne yapabilirim?” vb. gibi olmaktadır.

Kanunen kiracı evi göstermek zorundadır. Bu zorunluluğun dayanak noktası Türk Borçlar Kanunu’nun 319. Maddesindir. Bu madde hükmü gereği kiracı;

  • Evin tamir ve bakımı,
  • Evin satışı,
  • Evin bir sonraki kiralaması için,

Mecbur olunduğu ölçüde, ev sahibinin ve onun belirlediği başka bir kişi veya kişilerin kiralananı gezip görmesine izin vermek zorundadır.

Ev sahibi(iş yeri ise işyeri sahibi), kiracıya mecurun (kiralanan taşınmaz) görülmeye gelineceğini kiracıya önceden söylemek zorundadır. Bu durumda kiralayan kiracıya en az rahatsızlık verilecek şekilde davranmaya mecburdur!

Ev Sahibi Eve İzinsiz Girebilir Mi?

Ev sahibi kiracının izni olmadan sahibi olduğu eve her ne şekilde girerse girsin, “Konut dokunulmazlığını ihlal suçu” işlemiş olur. Eğer kiracı şikâyetçi olursa bu suçtan dolayı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kira Hukukunda En İyi Avukat

Ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıkları birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda hem kiracının hem de ev sahibinin haklarını en iyi şekilde savunabilecek, bu konuda yaşanabilecek mağduriyetleri çözebilecek, hakkaniyetli bir şekilde adaletin tesisi için çözümler üreten, bunun için yeterli bilgi ve tecrübeye sahip bu konu hakkında birçok davaya bakmış avukat   “Kira Hukukunda En İyi Avukat” olarak adlandırılır. Bu konuda Ankara Kira Hukuku avukatları” olarak alanında deneyimli ekibimizle ev sahibi kiracı arasındaki anlaşmazlıklara en sağlıklı hukuki çözümleri sunuyoruz.

Ankara Kira Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Ankara Reform Hukuk Kira Avukatları olarak kira hukukundan kaynaklı aşağıdaki davaların bütün süreçlerini profesyonel ekibimizle takip etmekteyiz kira hukukundan kaynaklı davalar aşağıda sıralanmıştır:

  • Kiracılık sıfatının tespiti davası,
  • Kira alacağı davası,
  • Kira alacağından kaynaklanan itirazın iptal davası,
  • Kira alacağından kaynaklanan menfi tespit davası,
  • Kira tespit davaları,
  • Uyarlama davası,
  • Depozito bedeli iade davası,
  • Hor kullanma sebebiyle tazminat davası,
  • Yeniden kiralama yasağına aykırılık sebepli tazminat davası,
  • Erken tahliye nedenli makul süre tazminatı,
  • Temerrüt sebebiyle fesih ve tahliye davası,
  • 2 ihtar nedenli tahliye davası,
  • İhtiyaç(Gereksinim) ya da onarım ve inşa sebebiyle tahliye davası,
  • Faydalı ve zorunlu masraflara dair alacak davaları,
  • Yazılı tahliye taahhüdü sebebiyle tahliye davaları,
  • Kiralananı özenli kullanmama ve komşulara saygı gösterme borcuna aykırılık nedeniyle tahliye davaları.

Şimdi Ankara kira avukatı olarak bu dava çeşitlerinden ülkemizde en sık karşılaşılan kira davalarından birkaçını irdeleyelim:

Yazılı Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliye Davası

  • Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davası Açabilmenin Şartları:

  1. Tahliye taahhüdü konut ve çatılı işyeri hususunda olmalıdır.
  2. Tahliye taahhüdü usulüne uygun olarak hazırlanmış ve sıhhatli bir taahhütname olmalıdır.
  • Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davasında Davalı ve Davacı Kimdir?

   Yazılı bir tahliye taahhüdü sebebiyle tahliye davasının davacısı, kiraya veren yani taşınmazın sahibi olan işyeri ya da ev sahibidir.

  • Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davasında Dava Açma Süresi

           Tahliye davası, kiracının taşınmazı boşaltmayı kabul ettiği tarihten itibaren bir ay içerisinde açılmalıdır.

  • Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme

  Görev; taşınmazların kira ilişkisinden kaynaklı bütün uyuşmazlıkların konusu kapsamındaki davalara bakmakla görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. (İİK uyarınca ilamsız icra ile tahliye hariç, kira alacağı dahil ). Bu bağlamda bu davalarda da Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.

    Yetki; kira ilişkisinin konusu olan taşınmazın olduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesi tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davalarında yetkilidir.

Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davasının Açılması

Yazılı tahliye taahhüdünün bulunması halinde kiraya veren hak düşürücü süre içerisinde yukarıda belirtilen koşullarında bulunduğunu belirterek davasını açacaktır.

Dava açılmadan önce taşınmaz tahliye edilmişse, artık dava açılamaz. Açılır ise dava konusuz kalır. Karar verilmesine dair yer olmadığına dair karar verilir. Dava devam ederken de taşınmaz tahliye edilirse dava konusuz kalır.

*İcra Takibi Yapılması: Taşınmazın maliki, dava açma yerine kiralanan taşınmazların tahliyesi için icra takibi de yapabilir. Taşınmazın tahliyesi için icra takibi yapılacaksa, kiracının taşınmazı boşaltmayı kabul ettiği tarihten 1 ay içinde yapılmalıdır.

Tahliye Taahhüdü Kaynaklı Tahliye Davası Örnek Dilekçe

 …………… SULH HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI (MAL SAHİBİ)                                           : AD-SOYAD TC:

ADRES                                                                          :………………..

DAVACI VEKİLİ                                                        : Ankara Kira Avukatı

DAVALI (KİRACI)                                                     :  AD-SOYAD TC:

ADRES                                                                          : ………………

KONU                                                                       : ………………ADRESLİ TAŞINMAZA İLİŞİKİN …/…/… TARİHLİ TAHLİYE TAAHHÜDÜNE DAYALI TAHLİYE TALEBİNDEN İBARETTİR.                 

AÇIKLAMALAR                      :

  • Müvekkille davalı arasında …/…/… tarihli kira kontratı ……..adresli taşınmaza ilişkin olarak iki yıl süreli olarak düzenlenmiştir.(Ek-1)
  • Davalı kira sözleşmesi düzenlendikten iki sonra kayıtsız, şartsız olarak ve hiçbir baskı altında kalmadan tahliye taahhüdü düzenleyerek müvekkile teslim etmiştir.(Ek-2)
  • Davalı yanın kabul beyan edilerek …/…/…tarihinde boşaltmayı taahhüt ettiği davaya konu taşınmazı taahhütnameye uymayarak tahliye etmemiştir.
  • Taahhütnamedeki tahliye tarihi olan …/…/…tarihi geldiğinde davalı taşınmazı tahliye etmemiştir. Bu tarihten itibaren 17 gün geçmesine rağmen halen davalı dava konusu taşınmazı kullanmaya devam etmektedir.
  • Türk Borçlar Kanunun 352 maddesi uyarınca taahhütnamedeki tahliye taahhüt tarihi itibaren bir ay içerisinde İş bu davayı açmak zarureti doğmuştur.

DELİLLER                                           : Tanık, Bilirkişi, Yemin, Taahhütname, Kira Kontratı ve her türlü yasal delil.

HUKUKİ SEBEBLER                               : Her türlü yasal mevzuat.

NETİCE-İ TALEP                                         :Yukarıda açıkladığımız sebeplerden ötürü;

  1. Haklı DAVAMIZIN KABULÜ ile dava konusu olan …………….. adresli taşınmazın davalının düzenlemiş olduğu geçerli tahliye taahhütnamesine dayalı olarak TAHLİYESİNE,
  2. Davalı tarafın haksız bir şekilde oturmaya devam etmesi nedeniyle, iş bu dava sonuçlanıncaya kadar ki süre zarfında müvekkilin uğramış olduğu zararın davalı taraftan TANZİMİNE,
  3. Yargılama masrafları ve vekalet ücretinin davalı yan üzerine bırakılmasını talep ederiz. …/…/…

DAVACI VEKİLİ

Ankara Kira Avukatı

EKLER:

  1. Tahliye Taahhütnamesi
  2. Kira kontratı
  3. Vekâletname
Ankara'da kira davalarında en iyi avukat

Kiracı Hakları

Kiracı Hakları Nelerdir?

  • Kiracı, ev sahibinin yukarıda belirtilen kanunda belirlenen haklı gerekçeleri olmadığı sürece evden çıkarılamaz.
  • Kiracı taşınmazı kullanırken kendinden kaynaklanan sebepler dışında evde oluşan hasarların giderilmesini ev sahibinden isteyebilir.
  • Kira sözleşmesi sona erme tarihinden 15 gün önce yenilenmemişse kira sözleşmesi bir yıl daha uzamış olur.
  • Taşınmazın vergisi, sigortası vb. ödemelerden kiracı sorumlu değildir.
  • Ev sahibi eğer evde kiracıdan kaynaklı bir hasar veya deforme yoksa aldığı depozitoyu geri iadeyle mükelleftir.
  • Kiracı sadece kullanma neticesinde eskiyen demirbaştan sorumlu değildir.
  • Ev sahibi kiraya keyfiyetine göre zam yapamaz.
  • Kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle ev sahibi faiz vb. bir cezai şart getiremez.
  • Ev sahibi kiracının rızası olmadan eve giremez. Kiracının rızası olmadan girerse “konut dokunulmazlığını ihlal suçu” işlemiş olur.

Yukarıda sıraladığımız hakların yanı sıra hukuki süreçteki hak ve yükümlülükleriniz için Ankara kira avukatından destek alabilirsiniz.

Çok Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikâyet Edilir? Haksız Kira Artışı Nereye Şikâyet Edilir?

Ülkemizde son zamanlardaki fahiş kira artışları ile birlikte getirilen konutlar için %25, işyerleri için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı çoğu zaman mal sahipleri tarafından aşılmak istenmektedir. Bu durumdaki kiracılar da haklarını aramak için doğal olarak kiralayanları şikayet etmek istemektedirler. Bu şikâyeti en kolay yoldan CİMER üzerinden yapabilirler.

Kiracıyı Tahliye İçin İhtarname

“Kiracıya ihtar çekme ne demektir?” gibi sorular ev malikleri tarafından sıkça sorulan sorulardandır. İhtar kira borcunu ödemeyen kiracıya karşı noter aracılığıyla 30 gün içerisinde borcu ödemesi aksi halde kira sözleşmesinin feshedileceği bildirilir. Bu ihtarname sayesinde kiracı temerrüde düşürülür. Eğer bir kira dönemi içerisinde ev sahibi bu şekilde iki haklı ihtar çekerse iki haklı ihtar sebebiyle kiracıyı tahliye etmek mümkün olacaktır. Bu ihtarname noter aracılığıyla çekilir.

Kiracıyı Tahliye İçin İhtarname Örneği

İHTAR YAPAN                                             : Kiraya veren

ADRES                                                           :………………….

VEKİLİ                                                          : Ankara Kira Avukatı

İHTAR EDİLEN                                            : Kiracı

ADRES                                                           :…………………..

KONU                                                             :………………Adresli taşınmazın …/…/… ve …/…/… tarihli muaccel olmasına rağmen ödenmeyen kira borçlarının ödenmesi ihtarımızdan ibarettir.

AÇIKLANMALAR                                       :

Sayın ………………(Kiracı Adı-Soyadı),

………………… adresindeki taşınmazımda …/…/… tarihli kira sözleşmesi kapsamında aylık ………..TL karşılığında kullanmaktasınız. …/…/… ve …/…/… tarihlerine denk gelen aylık kira bedelini ödemediniz. İhtara konu bu kira bedellerini 30 zarfında ödemeniz tarafımca ihtar olunur. Aksi halde bütün yasal haklarımı masrafları size ait olmak üzere kullanacağımı ihtar ederim.

İHTAR YAPAN(KİRALAYAN) VEKİLİ

Ankara Kira Avukatı

Ankara’da Kiracı Tahliye Davaları Ne Kadar Sürer?

Kiralananın tahliye sürecinde hangi sebeple tahliyenin istendiği ve bunun sonucu hangi hukuki yollara başvurduğu tahliye süresini belirler. Örneğin yazılı tahliye taahhüdü sebebiyle tahliye isteminde icra yoluyla veya dava açma yoluna gidilebilir. Ancak icra yolu dava yoluna göre daha kısa süren bir hukuki yoldur.

Genel olarak kiracının tahliyesi için açılan kira hukukundan kaynaklı davalar.6 ayla 3 yıl arasında sürmektedir. Ancak bu süreler kesin değildir. Mahkemelerin yoğunluğuna, davanın seyrine ve somut olayın içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Bu davaları Ankara kira avukatı ile takip etmenizin süresinin kısalmasına etkisi olacaktır.

Kiraları Elden Ödedim Kira Kontratı Yok Ev Sahibi “Ödemedi” Diyor.

Kira davalarında kiranın ödendiğinin ispatı kiracıya aittir. Bu ispatı yazılı belgeyle ispat(banka dekontu), PTT dekontu, makbuz, imzalı alındı belgesi vb.) zorunluluğu vardır. Ancak kira bedelinin belli sınırda olması şartıyla kiranın ödendiği tanıkla da ispat edilebilir. 2023 yılı için senetle ispat zorunluluğu parasal sınırı 14.802,552 TL’dir. Yani kira bedeli bu sınırda olan ve kirasını elden ödeyen kiracılar kirayı ödediğini tanıkla da ispat edebileceklerdir. Bu durum sıkça karşılaşılan ve ispatı zor bir durumdur. Bu hususla karşılaşan birinin mutlaka Ankara kira avukatından destek alması gerekir.

İhtiyaç Veya Tadilat Sebebiyle Tahliyede 3 Yıllık Başkasına Kiralama Yasağı Nedir?

  Tadilat ya da ihtiyaç nedeniyle tahliye edilen bir taşınmaz, ihtiyaçtan dolayı boşaltıldıktan yahut tadilat sonrası 3 sene süresince tahliye eden son kiracıdan başka birine kiralanamaz. Eğer başkasına kiralanırsa eski kiracının ödediği son 1 yıllık kiradan az olmamak üzere tazminat ödemek zorunda kalır. Görüldüğü üzere yaşanabilecek maddi kaybın miktarı oldukça yüksektir. Bu yüzden Ankara kira avukatından destek alması hak kayıplarının önüne geçecektir.

Kira Sözleşmesinde Kefil

Kira ilişkilerinde ev sahiplerine güvence sağlayan iki yol vardır. Bunlar:

  • Yazılı tahliye taahhüdü almak,
  • Kiracı lehine kefil istemek.

 Yazılı şekilde usulüne uygun olarak hazırlanan kira sözleşmesini kiracının kefili olarak imzalayan kişi kira süresi boyunca kiracının ödemekle sorumlu olduğu kira paralarından ev sahibine karşı sorumludur. Böyle durumlarda kefil olanın sorumluluğu miktar ve süre itibarıyla bellidir. Kira süresinin uzadığı hallerde uzayan dönem için kefilin sorumluluğunun kapsamı sözleşmede mutlaka belirtilmelidir.

Kira Davalarında Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

  Avukatın takip edeceği dava ve işlerin ücretini net olarak söylemek mümkün değildir. Bu fiyatlar avukat ile müvekkil arasında yapılan sözleşme ile belirlenir. Ancak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde tavsiye niteliğinde en alt limit belirlenmektedir. Kira uyuşmazlıkları kapsamındaki davaların görüldüğü mahkeme Sulh Hukuk mahkemesidir. Avukatlık asgari ücret tarifesinde Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davaların takibi için belirlenen Ankara kira avukatının alacağı ücret en az 10.700 TL’dir.

Kira Davalarına Hangi Avukat Bakar?

Kira davalarına hangi avukatın bakacağı yönünde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak kira davaları hususunda tecrübeli ve Kira Hukuku’na hâkim olan avukatlar genellikle bu davalara bakmaktadırlar. Bu niteliklere haiz olan avukat Ankara kira avukatıdır.

Kiracı Tahliye Davasını Kaybeden Ne Kadar Masraf Öder?

Tahliye davasını kaybeden taraf dava harç ve masraflarının yanında karşı taraf kendisini avukatla temsil ettirmişse karşı vekâlet ücreti de ödemek zorunda kalır. Kiracı tahliye davalarında karşı vekâlet miktarı 6.800 TL’dir.

Ankara Kira Hukuku Avukatı

Ankara Kira Hukuku Avukatı Av. Nalan KURU

  • Avukat Nalan Kuru, Ankara Hukuk mezunudur.
  • Gayrimenkul ve Kira Hukuk uzmanlık alanlarındandır.

 

İster ev sahibi olun ister kiracı olun kiracı ev sahibi sorunları ile ilgili Ankara Kiracı Avukatı arıyorsanız bizimle hemen iletişime geçin, hızlı bir şekilde sorunlarınızı çözelim.

İletişim

2 Comments

  • Ankara da bulabileceğiniz en ilgili ve işini hakkıyla yapmaya çalışan, dosya takibi harika bir kira avukatı. Şiddetle tavsiye ederim. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir